Oferte locuri de munca top

Intarzieri in negocierile Romaniei cu CE pentru fondurile europene

Negocierile reprezentanților țării noastre și ai Comisiei Europene privind politica de coeziune sunt în întârziere.

Aceasta potrivit Elisei Ferreira, comisar CE pentru Coeziune și Reforme, care a răspuns unei întrebări puse de europarlamentarul Mircea-Gheorghe Hava (PPE) pe acest subiect.

În octombrie 2020, Comisia a primit primele proiecte de acorduri de parteneriat și toate programele din cadrul politicii de coeziune pentru perioada 2021 – 2027.

Prima rundă de negocieri informale s-a desfășurat în perioada noiembrie – decembrie 2020.

În urma acestor negocieri, în decembrie 2020, Comisia a transmis autorităților din România observații cu privire la proiectele de acord de parteneriat și de programe, pentru a le ajuta să abordeze și să ajusteze documentele în mod adecvat.

Un mare parc eolian va fi infiintat pe mai mult de 200 ha

În acel moment, prioritatea autorităților române era să întocmească Planul Național de Redresare și Reziliență, care a necesitat eforturi susținute și o perioadă de timp considerabilă.

Acest lucru a dus la o întârziere a reluării negocierilor privind politica de coeziune.

Potrivit celor mai recente informații primite de la autoritățile naționale, se preconizează ca proiectele de documente actualizate să fie transmise neoficial către sfârșitul toamnei anului curent, se arată în adresa transmisă europarlamentarului român.

În ceea ce privește condițiile prealabile pentru programele 2021-2027, Comisia le cere statelor membre să îndeplinească cele patru condiții favorizante orizontale, precum și condițiile favorizante tematice aplicabile programelor (pe baza obiectivelor specifice selectate) în conformitate cu Regulamentul UE.

Conform regulamentului menționat, dacă o condiție favorizantă aplicabilă nu este îndeplinită, Comisia nu va rambursa cererile de plată pentru programul în cauză.

Deocamdată numai patru condiții favorizante au fost acceptate de către Comisia Europeană ca fiind îndeplinite, pe baza autoevaluărilor naționale.
Cititi si Ce investitii sunt in pericol sa nu obtina finantare nerambursabila

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2021

Sus