Oferte locuri de munca top

Insolventa persoanelor fizice, amanata pana la 1 ianuarie 2018

Guvernul Tudose vrea să proroge până la 1 ianuarie 2018 termenul de intrare în vigoare a Legii nr. 151 din 2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice, potrivit unui proiectul de Ordonanță.

Scopul Legii nr. 151/2015 este instituirea unei proceduri colective pentru redresarea situației financiare a debitorului persoană fizică, de bună-credință, acoperirea într-o măsură cât mai mare a pasivului acestuia și descărcarea de datorii, în condițiile prezentei legi. Actul normativ ar fi trebuit să intre în vigoare pe 26 decembrie, dar termenul a fost amânat.

Înainte de a lua o nouă decizie de amânare, Guvernul Tudose susține că a avut în vedere complexitatea documentului, precum și punctul de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii, prin care se sesizează:
* faptul că normele care reglementează procedura insolvenței persoanelor fizice nu pot fi puse în aplicare fără a ține cont de unul dintre principiile de bază ale Legii nr. 151/2015, respectiv asigurarea unor proceduri de insolvență eficiente, inclusiv prin mecanisme adecvate de comunicare și derulare a procedurii într-un termen rezonabil, iar pentru realizarea acestui deziderat se impune un set de măsuri de pregătire a tuturor instituțiilor publice implicate în procedura insolvenței;
* faptul că legislația, recent adoptată, privind darea în plată, precum și instituția impreviziunii din noul Cod Civil oferă remedii alternative pentru ipotezele în care dezechilibrele contractuale generate de cauze intrinseci sau extrinseci contractului au dus la pierderea utilității acestuia pentru una dintre părți;
* faptul că majorarea relativ redusă a numărului de posturi la instanțe, realizată prin Hotărârea de Guvern nr. 328/2016 pentru modificarea și completarea HG nr. 625/2009 privind organizarea și funcționarea Ministerului Justiției, prin care numărul de posturi a fost majorat cu 244 de posturi de judecător și 102 posturi pentru personalul auxiliar s-ar putea dovedi insuficientă pentru această nouă categorie de cauze;
* faptul că este necesară pregătirea riguroasă a capacității administrative a instituțiilor chemate a aplica procedurile prevăzute de această lege.

Prin urmare, actualul Executiv consideră că prorogarea termenului va conduce la eliminarea unor disfuncționalități importante în activitatea de înfăptuire a justiției, prin raportare la procedura judiciară de insolvență prin lichidare de active, cu consecințe grave pe planul respectării exigențelor de acces la justiție și de derulare a procesului în termen rezonabil, este necesară prorogarea intrării în vigoare a Legii nr. 151/2015.

 

 

Revista – Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia iul-aug 2017 (click aici)

TopJobs  –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

Newsletter – Primesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

Sus