Solplanet x AeroFix

Ingrijorarile privind cresterea taxelor si impozitelor scad increderea in economie

Îngrijorările privind creșterea taxelor și impozitelor, în contextul estimărilor privind majorarea deficitului bugetar, reprezintă cauze ale scăderii puternice a încrederii analiștilor financiari în evoluția economică.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică, realizat de Asociația CFA România, a scăzut în luna aprilie la valoarea de 47,1 puncte, fiind mai mic cu 12,3 puncte față de nivelul din martie.

Este a doua lună consecutivă de scădere a indicatorului, după ce în februarie ajunsese la 60,7 puncte.

Potrivit sondajului, rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (mai 2025) s-a majorat față de exercițiul anterior și s-a situat la valoarea medie de 5,73%.

În același timp, numai puțini peste 59% dintre participanți anticipează o reducere a ratei inflației în următoarele 12 luni, față de 75% în exercițiul anterior.

Adrian Codirlașu, CFA – Vicepreședinte al Asociației CFA România, a declarat: “După corecția înregistrată în lunile anterioare de către componenta de anticipații, și componenta de condiții curente a scăzut substanțial. Astfel, atât indicatorul de încredere, cât și componentele sale, au ajuns la valorile înregistrate în noiembrie anul anterior.

Aceste corecții vin pe fondul încetinirii economiei, în pofida impulsului fiscal semnificativ, a anticipațiilor de majorare a deficitului bugetar, precum și a anticipațiilor de majorare a fiscalității în 2025”.

În ceea ce privește cursul de schimb euro/leu, în jur de 88% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul o stagnare.

Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0172 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0719 lei pentru un euro.

Referitor la evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, cea mai mare parte dintre participanți (53%) anticipează o scădere în următoarele 12 luni, 23,5% anticipează o majorare a prețurilor, iar restul de 23,5% stabilitate.

De asemenea, 70% dintre participanți consideră că prețurile actuale ale locuințelor sunt supraevaluate, în timp ce 30% consideră că acestea sunt corect evaluate.

Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2024 este anticipat (valoarea medie a anticipațiilor) în creștere față de exercițiul anterior la 5,7%.

Totodată, anticipațiile de creștere economică pentru anul curent s-au redus față de exercițiul anterior cu 0,8 pp până la valoarea de 1,9%.

Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 55% în următoarele 12 luni.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească).

Sondajul este realizat lunar de Asociația CFA România și reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2024

Sus