Guvernele lumii au început să implementeze reforme în diferite sectoare ale infrastructurii în ultimul an, iar investiţiile vor începe să curgă în 2015. Consultanţii KPMG susţin că anul acesta infrastructura este în prim-planul preocupării guvernelor.
Summit-ul din noiembrie 2014 din Brisbane a pus chestiunea infrastructurii direct pe agenda globală a guvernelor din întreaga lume. Acestea şi-au reluat angajamentul de a reduce decalajul de infrastructură prin implementarea unor proceduri de aprobare eficiente şi prin reducerea obstacolelor în ceea ce priveşte investiţiile private.
În ultima perioadă guvernele au început să devină conştiente de faptul că sistemele prezente pe piaţa de infrastructură s-ar putea să nu producă investiţiile şi eficienţa necesare.
Mulţi lideri încep să recunoască faptul că reglementările tradiţionale pot fi depăşite pentru utilităţi şi alte sectoare pentru a face faţă creşterii cererii pentru capacitate adiţională. Schimbarea se datorează şi modificării dinamicii pieţelor de infrastructură şi utilităţi odată cu introducerea unei noi generaţii de surse şi tehnologie.
Cu privire la ţara noastră Daniela Nemoianu, executive partner, KPMG in Romania, a precizat:
“România are mult de recuperat în ceea ce priveşte infrastructura (în mod special infrastructura rutieră şi feroviară, dar în aceeaşi măsură şi utilităţile), restructurând capacitatea administrativă a guvernului şi consolidând instituţiile statului. În sprijinirea proiectelor de modernizare prin absorbţia de fonduri UE la nivel local şi regional, în plus faţă de autorităţile centrale. Un rol critic va fi jucat de iniţiativele municipale. Aceste proiecte au un potenţial foarte mare dacă stăm să ne gândim doar la fondurile structurale alocate României şi la fondurile de coeziune care vor urma până în 2020. Perioada următoare reprezintă unele dintre cele mai mari provocări pentru sectorul public, mai ales acum când guvernul şi autorităţile publice în general încep să fie evaluate în funcţie de eficienţa economică, transparenţă şi performanţă sustenabilă în eficientizarea serviciilor publice.”