Oferte locuri de munca top

Inflatia topeste din depozitele bancare in lei

Inflația a ”topit” din depozitele bancare în lei ale populației, la finele lunii iulie valoarea acestora fiind mai mică cu aproape 13%, în termeni reali, față de cea din perioada similară a anului trecut.

Potrivit celor mai recente date furnizate de către Banca Națională a României, populația avea peste 159 miliarde lei în depozitele bancare în lei, la sfârșitul lunii iulie a acestui an. Acestea au crescut cu 0,2% (în termeni nominali) față de aceeași perioadă a anului anterior.

De asemenea, depozitele în lei ale societăților comerciale au scăzut cu 2,4% în termeni reali (ținând cont de inflație) față de luna iulie 2021.

În schimb, depozitele în valută ale populației, exprimate în lei, au crescut cu 13,1% (12,7 %, în cazul exprimării indicatorului în euro), comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021.

Aproape 2 ha, de langa Capitala, pregatite pentru constructii rezidentiale

Totodată, depozitele în valută ale firmelor, exprimate în lei, s-au majorat cu 28% (27,6%, în cazul exprimării indicatorului în euro), față de iulie 2021.

Populația din țara noastră avea contractate la finele lui iulie 2022 credite bancare acordate în valută de 25,6 miliarde lei. Această valoare este mai mică cu 12% față de cea consemnată la sfârșitul lui iulie 2021.

Creditele bancare acordate în lei au fost în creștere în luna iulie. Acestea au avut o valoare de peste 146 milliarde lei, în creștere cu 12,4% față de aceeași perioadă a anului 2021.

 

 

 

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 5/ iulie-august 2022

Sus