După o uşoară înviorare în luna septembrie faţă de august, activitatea în industrie din România s-a plafonat la aproape toţi indicatorii. Potrivit Barometrului Industrial realizat în fiecare lună de IRSOP și SNSPA, singura schimbare este creşterea preţurilor la produsele livrate. Cu toate acestea, aşteptările managerilor pentru următoarele şase luni au crescut uşor în octombrie faţă de luna trecută, probabil pe fondul schimbării guvernului şi a speranţei într-un an nou mai bun.
Concluziile Barometrului sunt elaborate în fruncție de valoarea unui Index. Acest Index, bazat pe raportul net dintre răspunsuri, semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte şi contracţie dacă scade sub 50.
PRODUCȚIA
Volumul producţiei a scăzut de la 58 la 57 de puncte.
Stocurile au continuat să crească uşor de la 45 în august la 49 în octombrie. Acumularea produselor stocate, în absenţa creşterii, ar putea semnala dificultăţi de desfacere.
CEREREA
Comenzile noi se află la 56 de puncte, faţă de 58 în septembrie, o scădere uşoară dar care anunţă o producţie slabă în următoarele luni ale anului.
Comenzile pentru export s-au ameliorat minimal. De la 50 la 52 în octombrie. Mişcarea slabă arată că exporturile nu şi-au revenit şi că rămân în continuare la marginea zonei de contracţie care se află sub 50 de puncte.
Importurile de materii prime au îngheţat – 57 în septembrie şi 57 în octombrie. Fără comenzi interne şi fără export, importurile de materii prime se pot deteriora rapid.
FORȚA DE MUNCĂ
Numărul de salariaţi rămâne contractat la acelaşi nivel ca şi în luna trecută – 48 de puncte. Firmele au făcut disponibilizări parţiale, probabil în zona forţei de muncă temporare, iar deocamdată nivelul comenzilor nu încurajează angajări de personal. Contracţia are însă implicaţii asupra veniturilor încasate la buget şi asupra cheltuielilor statului cu indemnizaţiile de şomaj.
COSTURI ȘI VENITURI
Costurile de producţie sunt la cel mai ridicat nivel din ultimele 4 luni – 67 de puncte în octombrie faţă de 60 în iulie. Creşterile lunare ale costurilor nu sunt mari, dar contează linearitatea evoluţiei ascendente.
Preţurile încasate de firme pentru produsele lor scăzuseră puţin în septembrie faţă de august, dar în octombrie au urcat la loc, atingând 55 de puncte faţă de 52 în septembrie. Evoluţia preţurilor este mai volatilă decât evoluţia costurilor de producţie.
AȘTEPTĂRILE
Indicatorul global de încredere a managerilor în performanţa industriei peste 6 luni a crescut la 61 de puncte, faţă de 52 în iulie, când indicatorul atinsese nivelul cel mai coborât din acest an. Nu e foarte clar de ce sunt managerii mai optimişti, în condiţiile în care creşterea stă pe loc. Probabil că încrederea se bazează preponderent pe factori externi şi anume schimbarea politică din România, stabilizarea uşoară a economiilor occidentale şi speranţele legate de apropierea noului an.
Începând din 2014, în fiecare lună, IRSOP şi SNSPA întreabă un eşantion de manageri dacă în firma lor producţia, comenzile, stocurile, angajările şi alţi parametri au crescut sau au scăzut faţă de luna precedentă.
Citiți și:
Cu 240 de case in constructie, un investitor va dezvolta inca 60 apartamente
Un investitor egiptean va construi in primavara un bloc cu 12 niveluri
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/nov – dec 2019