Aprobarea executării silite trece din nou în sarcina instanţelor judecătorești care va executa un control judecătoresc preventiv asupra acestei proceduri, potrivit ordonanţei de urgenţă privind modificarea Codului de procedură civilă,adoptată ieri de Guvern.
Începând cu 2014 executorii judecătorești încuviinţau cererea de executare silită, potrivit legii 138/2014.
Revenirea la legislaţia din 2014 vine după ce Curtea Constituţională a semnalat “că declanșarea executării silite fără un controlul judecătoresc prealabil încalcă exigențele dreptului la un proces echitabil, prin lipsa garanțiilor de imparțialitate și independență specifice numai instanțelor judecătorești”, executorii nefăcând parte din instanţele judecătorești.
Alte modificări instituite prin ordonanţa de urgenţă se referă la faptul că încheierea de admitere a cererii de încuviințare a executării silite nu este supusă niciunei căi de atac iar încheierea de respingere a cererii de încuviințare a executării silite poate fi atacată numai cu apel, exclusiv de creditor.
Încuviinţarea executării silite este o etapă care își pune amprenta asupra întregii proceduri de executare silită, potrivit informaţiilor transmise de Guvern.