Oferte locuri de munca top

Increderea in evolutia viitoare a economiei continua sa se reduca

În contextul deficitului bugetar ridicat și anticipațiilor de majorare a taxelor indirecte, încrederea în evoluția viitoare a economiei continuă să se reducă, a declarat Adrian Codirlașu, CFA – vicepreședinte al Asociației CFA România.

Indicatorul de Incredere Macroeconomică a crescut marginal in luna iulie, (cu 1,3 puncte) la valoarea de 55,5 puncte. Acest indicator ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească).

Prețurile locuințelor

Prețurile locuințelor continuă să fie supraevaluate, sunt de părere cei mai mulți dintre analiștii financiari chestionați în cadrul sondajului realizat lunar de către Asociația CFA România.

Astfel, 62% din respondenți consideră că se cer prețuri prea mari pentru vânzarea locuințelor și numai 27% sunt de părere că locuințele sunt corect evaluate.

Cu toate acestea, mai mult de jumătate dintre participanții la sondaj (58%) anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni în ceea ce privește evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe. 39% cred că va urma o scădere.

Cursul de schimb valutar euro/leu

73% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, (comparativ cu valoarea actuală) versus un procent de 94% în luna anterioară.

Ansamblu mixt intr-un municipiu, pregatit de investitori romani

Valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9964 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0798 lei pentru un euro, valori în scădere față de cele înregistrate în exercițiul anterior.

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni s-a situat la valoarea medie de 7,5%.

Deficitul bugetar

S-au majorat și anticipațiile de creștere a deficitului bugetar pentru acest an.

Valoarea medie a anticipațiilor este de 5,7%, înregistrând o creștere substanțială față de exercițiul anterior.

Pentru anul 2023 valoarea anticipată de creștere a PIB real a înregistrat valoarea de 2,8%.

Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 54% în următoarele 12 luni.

 

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2023

Revista Arena Constructiilor mai 2023

Sus