Oferte locuri de munca top

Increderea in economie continua sa scada

Încrederea în economie a continuat să scadă în luna septembrie, dar nu la fel de drastic ca în august.

Dacă în august Indicatorul de Încredere Macroeconomică calculat de Asociația CFA România a scăzut cu 7,5 puncte până la valoarea de 47,9 puncte, în septembrie, a mai scăzut cu 0,5 puncte. Astfel, Indicatorul a ajuns la 47,4 puncte.

“Încetinirea creșterii economice, precum și noile măsuri fiscale s-au reflectat și în componenta de condiții curente a indciatorului de încredere, componentă care a înregistrat o scădere de 6,6 puncte față de exercițiul anterior. De asemenea, conduita politicii fiscale s-a reflectat în anticipațiile de defict bugetar pentru anul curent, deficitul anticipat pentru acest an înregistrând cea mai mare valoare de la începutul anului”, a explicat Adrian Codirlașu, vicepreședinte al Asociației CFA România.

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a scăzut față de exercițiul anterior și s-a situat la valoarea medie de 6,86%.

În ceea ce privește cursul de schimb euro/lei, peste 84% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Nu a fost înregistrata nicio opinie de apreciere. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de șase luni este de 5,0169 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0607 lei pentru un euro.

Referitor la evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, 53% dintre participanți anticipează o scădere a acestora în timp ce 42% dintre participanți anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni.

De asemenea, 73% dintre participanți consideră că sunt supraevaluate actualele prețuri de vânzare a locuințelor, iar 21% că sunt corect evaluate.

Cladire rezidentiala, cu 10 niveluri, in planul unui investitor local

În ceea ce privește deficitul bugetului de stat anticipat pentru acest an valoarea medie este de 5,8%.

Pentru anul 2023 valoarea anticipată de creștere a PIB real este de 2,2%.

Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 54% în următoarele 12 luni.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească).

Sondajul este realizat lunar de Asociația CFA România, de 12 ani, și reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista Arena Construcțiilor nr. 7/octombrie 2023

Revista Arena Constructiilor octombrie 2023

Sus