Oferte locuri de munca top

Increderea in economie a scazut drastic

Încrederea în economie a scăzut drastic pe fondul anticipatelor majorări de taxe, a explicat Adrian Codirlașu, CFA – vicepreședinte al Asociației CFA România.

De asemenea, anticipațiile de majorare a taxelor indirecte au avut un efect de creștere ușoară a așteptărilor privind inflația.

În contextul incertitudinii ridicate s-au redus substanțial anticipațiile de creștere economică pentru 2023.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut semnificativ în luna august, (cu 7,5 puncte) la valoarea de 47,9 puncte.

Situația a fost determinată de scăderea ambelor componente ale indicatorului, însă se remarcă scăderea componentei de anticipații cu 8,8 puncte până la valoarea de 38,3 puncte.

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a crescut ușor față de exercițiul anterior și s-a situat la valoarea medie de 7,58%.

În ceea ce privește cursul de schimb euro/leu, 81% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni.

Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0119 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0753 lei pentru un euro.

Referitor la evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, 50% dintre participanți anticipează o scădere a acestora în timp ce 44% dintre participanți anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni.

De asemenea, 68% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate, iar 31% că sunt corect evaluate.

În ceea ce privește deficitul bugetului de stat anticipat pentru acest an valoarea medie a anticipațiilor este de 5,5%.

Centru comercial de tip retail, in curs de autorizare

Pentru anul 2023 valoarea anticipată de creștere a PIB real a scăzut comparativ cu exercițiul anterior înregistrând valoarea de 2,1%.

Datoria publică calculată ca procent in PIB este anticipată să se majoreze la 55% în următoarele 12 luni.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească).

Sondajul este realizat lunar de Asociația CFA România și reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2023

Sus