Oferte locuri de munca top

Incompatibilitati eliminate pentru decidentii de investitii publice

Cum proiectele de investiții publice reprezintă cea mai mare parte a volumului de lucrări din sectorul construcțiilor, tot ce este legat de decidenții din cadrul acestor proiecte afectează direct evoluția sectorului.

Iar una din problemele ce privesc decidenții de semnătura cărora depinde atribuirea contractelor din fonduri publice este corupția.

În scopul prevenirii și sancționării corupției, legea 161/2013 prevedea o serie întreagă de incompatibilități.

Dar, potrivit unui proiect legislativ vor fi abrogate unele dispoziţii din Legea nr.161/2003, în sensul eliminării calităţii de comerciant persoană fizică, din rândul incompatibilităţilor cu calitatea de deputat sau senator, cu funcţia de membru al Guvernului, cu funcţia de prefect sau subprefect, precum şi cu funcţia de primar sau viceprimar, primar general sau viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte sau vicepreşedinte al consiliului judeţean.

Cu toate că Senatul în calitate de primă Cameră sesizată a respins această inițiativa legislativă în şedinţa din data de 27 noiembrie 2017, totuși deputații au acceptat-o.

Deputații membri ai Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi au hotărât,

cu majoritate de voturi, adoptarea  acestei propuneri  de modificare a Legii nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

Prin urmare, parlamentarii, membrii Guvernului, primarii vor putea desfăşura activități comerciale, adică să exercite operaţiuni de producţie de mărfuri, de comerţ, prestare de servicii şi executare de lucrări cu scopul obţinerii de profit, ca activitate organizată şi sistematizată cu caracter profesional sub formă de întreprindere, astfel cum este aceasta reglementată în Codul Civil. Persoanele fizice obligate să se înregistreze în registrul comerţului înainte de începerea activităţii economice sunt: persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale.

 

 

 

Citiți și:

Documentatia unui proiect rutier major va fi actualizata

Doua asocieri de firme puternice lupta pentru un contract de peste 13 mil euro

Atribuirea reabilitarii unui DN a fost anulata

Va fi facuta proiectarea pentru reabilitarea unui Palatul Cultural

Planuri imobiliare pentru un teren de peste 6 mii mp, din provincie

Lucrari de reabilitare pentru un drum judetean, in pregatire

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor

 ARENA Constructiilor nov – dec 2017 (click aici)coperta-ac8-mare  ARENA Constructiilor , oct 2017  (click aici) coperta-ac7

 

Sus