Oferte locuri de munca top

Inchisoare și nu amenda pentru evaziune fiscala

Deoarece evaziunea fiscală se află în topul celor mai des întâlnite infracțiuni săvârșite de către persoanele juridice din România, iar în ultimii ani frecvența acestora crescând îngrijorător de mult, un grup de parlamentari USR PLUS a propus modificarea și completarea legii pentru combaterea și prevenirea evaziunii fiscale.

Proiectul, adoptat tacit de Senat, își propune să elimine posibilitatea plății unei amenzi ca alternativă a pedepsei închisorii pentru infracțiunea de evaziune fiscală, să reintroducă pedepsirea faptei chiar și în condițiile achitării prejudiciului și să instituie o diminuare a limitelor de pedeapsă la jumătate în cazul achitării prejudiciului majorat cu 20%, plus plata dobânzilor și penalităților, înainte de primul termen de judecată.

Inițiatorii proiectului susțin că odată cu intensificarea schimburilor comerciale între România și țările partenere și cu dezvoltarea unor noi domenii comerciale, au apărut din ce în ce mai multe cazuri de companii care caută să prejudicieze statul român prin neplata obligațiilor fiscale.

Un euro-barometru relevă faptul că mai mult de 80% din cetățenii României se așteaptă ca lupta împotriva evaziunii fiscale să se intensifice, cu atât mai mult cu cât în ultimii ani se constată un trend crescător al fenomenului.

În timp ce media europeană privind gradul de colectare a taxelor și impozitelor este de 41% din PIB, România colectează doar 26,7% din PIB.

Actuala formă a legii încurajează evaziunea fiscală, prin nepedepsirea faptei în condițiile achitării prejudiciului, lucru care contravine însuși scopului pentru care a fost legiferată inițial, susțin inițiatorii noului proiect legislativ.

Înainte de intrarea în vigoare a legii în această formă, evaziunea fiscală în România ajungea la 28 de miliarde de euro, deci în aceste condiții nu se justifica nevoia de a relaxa sancționarea săvârșirii acestei fapte.

Prejudiciile produse de această practică evazionistă sunt suportate de către contribuabili prin majorarea de taxe care să acopere deficitul bugetar, fapt ce conduce la o scădere a nivelului de trai.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/octombrie 2021

Sus