Oferte locuri de munca top

Inchisoare, nu amenda, pentru evaziune fiscala

După ce legea pentru prevenirea evaziunii fiscale a fost modificată recent prin introducerea posibilității ca o persoană care comite o astfel de faptă, dar plătește prejudiciul, să nu mai fie pedepsită cu închisoarea, mai mulți senatori și deputați USR PLUS propun reintroducerea acestei pedepse.

Astfel, prin proiectul de lege este propusă eliminarea posibilității plății unei amenzi ca alternativă a pedepsei închisorii pentru infracțiunea de evaziune fiscală.

Inițiatorii proiectului cer reintroducerea pedepsirii faptei chiar si în condițiile achitării prejudiciului.

De asemenea, solicită instituirea unei diminuări a limitelor de pedeapsă la jumătate în cazul achitării prejudiciului majorat cu 20%, plus plata dobânzilor și penalităților, înainte de primul termen de judecată.

Declararea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor va constitui infracțiune ce se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.

Este vorba de declararea cu rea-credință ce are ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat, ori compensări datorate bugetului general consolidat.

Ansamblu cu sute de apartamente in Bucuresti, proiect al unor investitori romani

Asocierea în vederea săvârșirii acestor fapte constituie, de asemenea, infracțiune și se va pedepsi cu închisoare de la 5 la 15 ani și interzicerea unor drepturi.

Dacă în cursul urmăririi penale sau al judecății, până la primul termen de judecată, inculpatul acoperă întreg prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, limitele prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate.

Proiectul de lege este în prezent înregistrat la Senat pentru dezbatere.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iunie 2021

Sus