Solplanet x AeroFix

Incep lucrari de 20 mil euro la termoficarea din Oradea

Incep lucrările pentru creșterea aportului de apă geotermală în rețeaua de termoficare într-un cartier din municipiul Oradea.

Astfel, municipiul va ajunge la finalul anului 2024 să crească aportul de apă geotermală în rețeaua de termoficare de la 5%, cât este în prezent, la 20-25%, datorită proiectelor pe fonduri europene care vizează valorificarea resurselor regenerabile.

Beneficiarii direcți ai acestei investiții sunt cei 13.625 locuitori ai cartierului Nufărul 1, respectiv 6.217 apartamente, plus instituții publice și agenți economici care au spații comerciale la parterul blocurilor din cartier.

Lucrările sunt executate de asocierea Elsaco Electronic S.R.L și Energomontaj S.A., termenul de execuție fiind de 24 de luni.

Valoarea totală proiectului este de 20 milioane de euro, din care 15 milioane euro sunt finanțați prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa prioritară 6 – Promovarea energiei curate şi eficienţei energetice în vederea susținerii unei economii cu emisii scăzute de carbon.

Contractul de finanțare pentru acest proiect a fost semnat în decembrie 2020.

„Acest proiect marchează începutul implementării unei infrastructuri inovative la nivelul municipiului Oradea. Vorbim de o centrală geotermală cu pompe de căldură, o soluție tehnică inovativă pentru utilizarea apei geotermale, care va contribui la independența energetică a municipiului. Felicit Primăria Oradea, aceasta fiind prima primărie din țară care a luat în serios problema autonomiei energetice, devenind astfel  un model în utilizarea apei geotermale la randamente energetice mari.”, a declarat Marcel Boloș, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Unitate de productie profile metalice, in curs de autorizare

Soluția tehnică a proiectului prevede creșterea cantităţii de energie geotermală, prin exploatarea apei geotermale în sistem „dublet” ( 2 sonde de producţie + 2 sonde de injecţie), care presupune extragerea apei din cele 2 sonde de producţie, dirijarea acesteia în staţia termică geotermală şi, după cedarea căldurii către agentul termic, injectarea acesteia în zăcământ prin 2 sonde de injecţie.

Investiția este împărțită în patru mari obiecte:

* realizarea rețelei de transport pentru agent termic și apă geotermală;

* realizare stației termice geotermale + 2 stații de reinjecție;

* realizarea unui foraj nou de producție a apei geotermale cu o adâncime de cca. 2800-2900 m, dotat cu o pompă de extracție în zona străzii Meiului (în spatele Bisericii Ortodoxe);

* realizarea a 277 de mini-puncte termice.

„Prin proiectele pe care le avem pentru următorii ani dorim să creștem și mai mult aportul de apă geotermală, undeva la peste 50% până în anul 2030”, a completat primarul Florin Birta.

Sus