Solplanet x AeroFix

Incep inscrierile pentru ajutor de la stat prin microgranturi

De luni, 12 octombrie, încep înscrierile pentru accesarea de microgranturi din fonduri externe nerambursabile. Formularul electronic de înscriere va fi activ pe platforma IMM Recover începând de luni, de la ora 10:00, până vineri, 16 octombrie, ora 20:00, existând posibilitatea prelungirii acestui interval.

Microgranturile au o valoare totală de 100 milioane euro (85 milioane euro fonduri europene și 15 milioane euro de la bugetul de stat). Acestea pot fi accesate de IMM-urile care nu aveau angajați la sfârșitul anului 2019, PFA-uri și ONG-uri cu activitate economică în anumite domenii.

De acest ajutor de stat pot beneficia:

* întreprinderile mici și mijlocii care fac dovada prin situațiile financiare depuse că nu dețin salariați cu contract individual de muncă la data de 31 decembrie 2019;

* PFA, ONG-uri cu activitate economică în anumite domeniile de activitate

* PFA/Cabinete medicale individuale, dacă au fost implicate în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților diagnosticați cu Covid-19, care nu au beneficiat de stimulentul medical acordat în baza OUG nr. 43/2020.

Microgranturile fac parte din schema de ajutor pentru anumite IMM-uri care au fost afectate de criza Covid-19.

Mai există două tipuri de granturi ce vor fi oferite în această schemă de ajutor, pentru care încă nu a fost anunțată data de înscriere:

* Granturi pentru capital de lucru în valoare totală de 350 milioane euro (265 milioane euro fonduri europene, 42,5 milioane euro de la bugetul de stat și contribuție beneficiari – 42,5 milioane euro);

* Granturi pentru investiții în valoare totală de 550 milioane euro (415,87 milioane euro fonduri europene, 62,38 milioane euro – de la bugetul de stat și 71,74 milioane euro – contribuția beneficiarilor).

Contractul de finanțare pentru această schemă, în valoarea totală de 1 milard de euro, a fost semnat ieri de către Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, și ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

Amintim faptul că acordarea granturilor este reglementată de OUG nr. 130/2020.

Pentru mai multe detalii, cititi si Au intrat in vigoare trei forme de sprijin financiar pentru intreprinzatori

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/octombrie 2020

 

Sus