Oferte locuri de munca top

Incalzirea locuintelor, o problema la nivel european

Randamentul termic al clădirilor de locuit din Uniunea Europeană continua să fie prea scăzut, iar ca o consecință plata facturilor la încălzire este o problemă, mai mare sau mai mică, pentru toți europenii.

Într-un sondaj realizat în 2019 la nivelul Uniunii Europene, 9,3% dintre români au declarat că nu își permit să-și încălzească suficient casa. Nivelul este peste media europeană.

Conform Eurostat, în medie 6,9% dintre locuitorii țărilor din Uniunea Europeană declară că nu-și pot permite să achite costurile pentru a avea suficientă căldură in locuințe.

Cel mai mare procent de europeni care se află în această situație există în Bulgaria: 30,1% dintre bulgari au declarat că trebuie să stea in frig din cauza costurilor prea mari pentru încălzire.

De asemenea 26,7% dintre lituanieni și 21% dintre ciprioți afirmă că sunt în aceeași situație.

Paradoxal, există și tări bogate în care procentul celor care afirmă că au probleme cu costul încălzirii locuințelor este ridicat: 11,1% dintre italieni și 7,5% dintre spanioli spun că nu-și pot permite să plătească pentru a avea destulă căldură acasă.

Chiar și în Franța, 6,2% dintre respondenții la sondajul Eurostat au declarat că au asemenea probleme.

Prin comparație, doar 1,8% din populația Finlandei și Austriei și 2,5% din populația Germaniei traiește în case prea puțin încălzite din cauza prețurilor.

Oricum, este de remarcat că nu există nici o țară din UE în care intreaga populație să-și permită să plătească pentru a avea suficient confort termic în locuințe.

Comisia Europeană estimează că în prezent 34 de milioane de cetățeni europeni nu-și pot încălzi suficient locuințele și doar 1% dintre clădirile din țările comunitare sunt reabilitate termic în fiecare an.

În consecință CE a fixat drept obiectiv minimal dublarea ratei anuale de reabilitare termică în viitorii 10 ani.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

Sus