Agenţia Naţională pentru Locuinţe concurează direct dezvoltatorii, vânzând locuinţele pe care le-a construit. Mai mult, este vorba chiar o concurenţă neloială pentru că ANL se foloseşte în mod gratuit de anumite facilităţi (de exemplu teren, utilităţi), de care dezvoltatorii privaţi nu beneficiază.
Preţul la care ANL vinde locuinţele pentru tineri se raportează strict la costul de construire a clădirii (costul de înlocuire), făcând abstracţie de contravaloarea celorlalte componente (terenul, utilităţile), practicând astfel un preţ “de dumping”, sub nivelul real al costurilor.
Raţiunea pentru care o agenţie de stat construieşte locuinţe ar trebui sa fie asigurarea condiţiilor de locuire cu costuri cât mai mici pentru persoanele ale căror venituri nu le permit accesul pe piaţa liberă a locuinţelor. Asta ar însemna ca statul să asigure locuinţe închiriate cu preţuri reduse pe perioadă determinată celor aflaţi în nevoie sau pe perioadă nedeterminată celor aflaţi în incapacitate sau imposibilitate să îşi asigure un nivel suficient de venituri.
Până pe 19 decembrie 2015 este în dezbatere publică un proiect de Hotărâre al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice prin care 140 de locuinţe ANL sunt trecute din proprietatea publică a statului în proprietatea private pentru a putea fi vândute.
Blocurile de locuinţe se trec din proprietatea publică a unităţilor administrativ-teritoriale în proprietatea publică a statului, prin hotărâri ale consiliilor locale, la cererea Guvernului. Locuinţele pentru care consiliile locale răspund negativ la solicitarea Guvernului nu se pot vinde şi rămân în proprietatea publică a unităţilor administrativ-teritoriale, fiind exploatate în exclusivitate în regim de închiriere, în condiţiile legii.
Pentru toate locuinţele finalizate până la data intrării în vigoare a Legii nr. 89/2008 şi care sunt înregistrate în proprietatea publică a unităţilor administrativ-teritoriale trebuie asigurat cât mai urgent cadrul normativ necesar vânzării, prin trecerea lor în proprietatea privată a statului, potrivit legii.
Din 2009 până în 2014, s-au trecut din domeniul public în domeniul privat al statului 17.056 locuinţe, din totalul de 19.958 construite.
“Odată cu adoptarea prezentului proiect de hotărâre a Guvernului se creează cadrul juridic pentru vânzarea a 140 de locuinţe, pe lângă cele 17.056 de locuinţe trecute deja în proprietatea privată a statului, urmând ca, eşalonat, pe măsura adoptării hotărârilor consiliilor locale de trecere a locuinţelor în proprietate publică a statului, să se iniţieze şi alte proiecte de hotărâri ale Guvernului pentru trecerea în proprietatea privată a statului a celorlalte locuinţe”, se arată în expunerea de motive.
Cele 140 de locuinţe sunt situate în Şos. Gării Căţelu nr. 170B, căminele 3 şi 4, precum şi Aleea Cioplea nr. 4, bloc 2, sectorul 3, municipiul Bucureşti.
Cei interesaţi de Proiectul de HOTĂRÂRE a Guvernului pentru stabilirea regimului juridic al unor locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, construite prin programe de investiţii la nivel naţional, aflate în administrarea consiliilor locale, precum şi a măsurilor necesare în vederea aplicării prevederilor Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, referitoare la administrarea şi vânzarea acestora pot trimite propuneri şi obervaţii cu privire la proiectul de Hotărâre până în data de 19 decembrie 2015.