Oferte locuri de munca top

Inca o zi libera, propusa de parlamentari

Prima inițiativă legislativă depusă în acest an la Senat este cea de stabilire a unei noi zile libere.

În România, Codul Muncii prevede ca sărbători legale în care nu se lucrează un număr de 15 zile dintre care două, respectiv prima zi de Paşti şi prima zi de Rusalii, se prăznuiesc întotdeauna într-o zi de duminică.

De asemenea, fiecare angajat, indiferent dacă are un contract de muncă pe timp parțial sau cu normă întreaga, are dreptul la un concediu de odihnă cu o durată minimă de 20 de zile lucrătoare pe an.

Inițiat de un deputat USR, noul proiect legislativ proiectul propune stabilirea zilei de 24 decembrie ca zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Inițiatorul proiectului invocă faptul că la nivelul instituţiilor Uniunii Europene, data de 24 decembrie este stabilită ca fiind sărbătoare legală.

În plus, un număr important de state membre ce fac parte din Uniunea Europeană şi Asociaţia Europeană a Liberului Schimb au declarat ca zi nelucrătoare data de 24 decembrie. În acest sens, state precum Bulgaria, Cehia, Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Lituania și Slovacia au declarat ziua de 24 decembre ca fiind zi nelucrătoare.

Pe lângă aceste state o serie de alte ţări au stabilită data de 24 decembrie ca zi nebancară sau cu program redus în sectorul bancar şi în anumite domenii de activitate se aplică program redus.

Locuinte individuale si colective pe aproape 4 hectare

Acest număr de sărbători legale este mai mic faţă de alte state membre ale Uniunii Europene dintre care inițiatorul proiectului amintește: Bulgaria; Lituania, Germania (incluzând sărbătorile din landurile federale): Spania (incluzând sărbătorile regionale).

Mai mult decât atât, faţă de alte state, legislaţia naţională nu permite compensarea zilelor de sărbătoare legală prevăzute în Codul muncii, care survin pe parcursul weekendului, cu zile libere nelucrătoare. În acest sens în anul 2021 şi 2022, un număr de 8 şi respectiv 6 zile de sărbători legale nelucrătoare se celebrează în weekend.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2021

Sus