Oferte locuri de munca top

Inca 31 de turbine eoliene in nordul judetului Vaslui

În nordul județului Vaslui vor fi amplasate încă 31 de turbine eoliene, pentru care a fost emis astăzi acordul de mediu.

La mai puțin de o lună de la emiterea acordului de mediu pentru Parcul eolian Hoceni – Dimitrie Cantemir, care include 31 de turbine de 6,6 MW fiecare, un alt proiect -gigant de producție a energiei electrice din surse regenerabile a primit, azi, Acord de mediu, de la Agenția pentru Protecția Mediului Vaslui.

Este vorba despre alte 31 de turbine ale Helios & Wind Energy, cu o capacitate totală de 186 MW/ oră, care vor fi amplasate pe 24 de hectare, în cinci localități din nordul județului.

Proiectul prevede linii electrice subterane interne de medie tensiune, cu o lungime totală de 48.860 m, căi noi de acces, cu o lungime totală 6.323 m și platforme tehnologice, cu o suprafață totală de 68.591 mp.

Fundațiile  turbinelor vor ocupa o suprafață totală de 14.012 mp, iar stațiile de transformare și de stocare vor ocupa aproximativ nouă hectare.

Construcțiile sunt impresionante, la fel ca cele din proiectul anterior, având înălțimea turnului de 125 de metri, diametrul rotorului de 162 de metri și înălțimea maximă a construcției, de 206 metri.

Potrivit directorului executiv al Agentia pentru Protectia Mediului – Vaslui, Mihaela Budianu, care a semnat Acordul de mediu pentru noul parc eolian, suprafața ocupată permanent de acest proiect este de 240.107 mp (24.01 ha) și este defalcată pe raza comunelor Oșești, Rebricea, Ștefan cel Mare, Vulturești și a orașului Negrești, din județul Vaslui. Accesul spre noul parc eolian, se va face dinspre drumul județean DJ 207, din localitatea Oșești.

Emiterea Acordului de mediu pentru acest proiect reprezintă o etapă premergătoare stabilirii condiţiilor şi măsurilor pentru protecţia mediului, care trebuie respectate pentru realizarea acestui parc eolian, înaintea obținerii Autorizației de mediu.

Viitoare centrala electrica fotovoltaica, de aproape 55 MWp

„Alături de parcul eolian care a primit Acord de mediu în luna aprilie, noul parc aproape că dublează capacitatea de producție a energiei electrice produsă de vânt, doar în județul Vaslui, putând asigura alimentarea cu energie electrică a sute de mii de locuințe. Conform documentului se recomandă evitarea lucrărilor care generează zgomot ridicat în perioada 15 aprilie – 15 iulie, când este sezonul de cuibărire pentru majoritatea speciilor de păsări. Deși impactul prognozat este unul nesemnificativ, pentru reducerea la minim a deranjului asupra speciilor de păsări specialiștii noștri recomandă evitarea lucrărilor de amenajarea a drumurilor, fundațiilor și platformelor turbinelor precum și săparea șanțurilor pentru conductorii electrici în această perioadă”, a explicat Laurențiu Alexandru Păștinaru, Președintele Agenției  Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM).

În prezent, se află în procedură de evaluare a impactului asupra mediului, în județul Vaslui, alte 14 proiecte eoliene menite să valorifice potentialul eolian al Podișului Moldovei cu consecințe benefice asupra factorilor de mediu, prin înlocuirea energiei electrice produse în instalațiile termoenergetice.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2024

Sus