Solplanet x AeroFix

In constructii vor fi mai multe controale de la Inspectia Muncii

Vor fi intensificate controalele la angajatori privind respectarea măsurilor ce pot fi aplicate pentru protecţia lucrătorilor în perioadele cu caniculă.

Având în vedere că, în perioada următoare, pe teritoriul României sunt prognozate de temperaturi ridicate extreme, Inspecția Muncii a anunțat că va verifica măsurile luate de angajatori pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă.

De altfel, pe tot parcursul verii, inspectorii vor intensifica acțiunile de control în sectoarele economice în care se lucrează în aer liber sau în spații deschise și în care se desfășoară activități care presupun efort fizic intens – cum sunt construcțiile.

Angajatorii sunt obligați să asigure condiții minime pentru menținerea stării de sănătate a salariaților, cum ar fi:

– reducerea intensității și ritmului activităților fizice,

– asigurarea apei minerale,

– asigurarea ventilației la locul de muncă,

– alternarea perioadelor de lucru cu perioade de repaus și alternarea efortului dinamic cu cel static,

– asigurarea echipamentului individual de protecție,

– reducerea duratei zilei de muncă sau eșalonarea zilei de lucru pe două perioade.

Incepe construirea unei cladiri cu 25 de etaje in Bucuresti

Prin temperaturi extreme ridicate se înţelege temperaturi exterioare ale aerului care depăşesc +37°C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel (indicele de temperatură-umiditate ITU < 80 unități).

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme, angajatorul trebuie să ia următoarele măsuri:

  • asigurarea examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi crescute sau scăzute;
  • asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;
  • trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile menționate în  O.U.G. nr. 99/2000, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai lucrătorilor, vor respecta măsurile dispuse (reducerea programului de lucru, eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru etc.) în conformitate cu art. 6 din același act normativ.

Nerespectarea prevederilor O.U.G nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă

se sancționează cu amendă de la 1500 la 2500 de lei.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iunie 2021

 

Sus