Câştigul salariul mediu din sectorul construcțiilor a fost în luna iulie 2017 de 2414 lei (brut), mai mare cu 1,7% față de cel din iunie 2017. Creșterea a fost mai accelerată decât a salariului mediu la nivelul întregii economii. Per total economie, salariul mediu brut a crescut în iulie cu 0,5% față de luna iunie 2017, până la 3329 lei brut.
Creșterea salariilor din construcții este legată și de perioada de vară în care se înregistrează cea mai intensă activitate în acest sector.
Față de luna iulie 2016 salariul brut mediu în construcții a fost mai mare cu 10,18% în iulie 2017.
La nivelul întregii economii, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (6009 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1418 lei).
În luna iulie 2017, în majoritatea activităţilor din sectorul economic (exclusiv activităţile de administraţie publică, învăţământ, sănătate şi asistenţă socială), nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, de vacanţă ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou).
Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în iulie 2017 față de iunie 2017 după cum urmează:
* cu 16,2% în silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), respectiv cu 13,3% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului;
* între 4,0% şi 9,0% în depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, alte activităţi extractive, extracţia minereurilor metalifere, agricultură, vânătoare şi servicii anexe, cercetare-dezvoltare, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, colectarea şi epurarea apelor uzate;
* între 2,5% şi 3,5% în transporturi aeriene, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal (exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii), activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), transporturi pe apă, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale).
Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:
* cu 14,5% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, respectiv cu 12,1% în activităţi de editare;
* între 6,0% şi 7,5% în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea băuturilor, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice;
* între 3,5% şi 6,0% în activităţi de servicii anexe extracţiei, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, telecomunicaţii.
În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în administraţia publică (+5,1%) ca urmare a aplicării prevederilor legale în vigoare şi în sănătate şi asistenţă socială (+0,3%). Câştigul salarial mediu net a scăzut în învăţământ (-3,5%) comparativ cu luna precedentă ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare.
Revista – Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia septembrie (click aici)
TopJobs – Oferte locuri de munca in constructii (click aici)
Newsletter – Primesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!