O iniţiativă legislativă pentru modificarea condiţiilor în care cetăţenii străini pot achiziţiona terenuri în România a fost depusă pentru dezbatere la Senat săptămâna aceasta.
Proiectul presupune modificarea şi completarea Legii nr. 312/ 2005 privind dobândirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor de către cetăţenii străini şi apatrizi, precum şi de către persoanele juridice străine şi pentru modificarea Legii nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului.
Schimbările vizează introducerea pe lângă principiul de reciprocitate și a condiţiilor privind egalitatea suprafeţelor maxime de teren care pot fi deţinute de cetăţenii străini.
La articolul 5 din legea 312/2015 va fi introdus un nou alineat prin care “vor putea beneficia, în limita a 50 ha pe teritoriul ţării noastre, persoanele fizice sau juridice din statele membre pe al căror teritoriu astfel de terenuri pot fi deţinute și de către cetăţenii români precum și cei care, în cazul persoanelor fizice, sunt căsătoriţi cu un cetăţean român.” Astfel cetăţenii străini vor putea dobândi terenuri pe bază de reciprocitate în limita a 50 ha.
Alte modificări vizează mărirea termenului de la 20 de zile lucrătoare la 45 calendaristice în care este necesar a fi eliberate avizele de la Ministerul Apărării Naţionale sau al Culturii pentru vânzarea anumitor terenuri amplasate lângă obiective militare sau cu situri arheologice și obligarea la declararea datelor de identificare ale cumpărătorilor.
Destinaţia terenurilor pe care sunt păduri, terenuri agricole și terenuri forestiere nu va putea fi schimbată pentru o perioadă de 15 ani de la dobândirea ei de către un cetăţean străin, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.
“Totodată propun suspendarea posibilităţii de a dobândi astfel de bunuri imobile pentru o perioadă de 3 ani pentru cetăţenii străini sau firmele acestora.”, se arată în documentul semnat de senatorul PSD Ovidiu-Liviu Donţu.
Citeste despre planurile dezvoltatorilor imobiliari in revista ARENA Constructiilor, editia septembrie 2016