Oferte locuri de munca top

In cat timp vor fi deblocate conturile dupa plata sumelor poprite

Cum tot mai multe persoane acuză intervalul mare de timp între data plăţii sumelor poprite şi data deblocării conturilor bancare, un grup de 85 de deputați, dintre care 65 de la PSD, au propus mai multe modificări legislative pentru a remedia aceste situații.

Măsurile propuse au în vedere scurtarea duratei dintre data virării, de către instituţiile bancare, a sumelor din documentele de înfiinţare a popririi asupra disponibilităţilor băneşti, şi ridicarea popririi asupra sumelor indisponibilizate.

Este vizată în acest mod evitarea blocării concomitente a mai multor conturi ale contribuabilului, chiar dacă disponibilul dintr-un singur cont bancar ar fi suficient pentru acoperirea sumei din documentul de înfiinţare a popririi.

Astfel, cererile depuse de contribuabil/plătitor la organul fiscal ar urma să fie soluționate de către acesta în termen de 5 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii.

De asemenea, restituirea, la cerere, a oricărei sume plătite sau încasate fără a fi datorată, se va face tot în termen de 5 zile.

Zeci de apartamente noi, in portofoliul unui investitor roman

Fiscul va datora penalități de întârziere pentru sumele rambursate de la buget

Pentru sumele de restituit sau de rambursat de la buget, organul fiscal ar urma să datoreze contribuabilului/plătitorului penalităţi de întârziere din ziua imediat următoare expirării termenului până la data stingerii obligaţiei datorate, prin oricare dintre modalităţile prevăzute de lege.

Nivelul penalităţii de întârziere propus este de 0,01% pentru fiecare zi de întârziere și se va suporta din acelaşi buget din care se restituie ori se rambursează, după caz.

Inițiatorii noului proiect legislativ explică faptul că au existat mai multe situaţii în care persoanelor fizice le-au fost blocate toate conturile bancare şi indisponibilizate toate sumele din aceste conturi pentru obligaţii fiscale cu o valoare derizorie (de exemplu, pentru 100 lei, au fost indisponibilizate sume băneşti de zeci sau sute de mii lei, iar contribuabilii au fost puşi în situaţia de a nu a avea posibilitatea să-şi utilizeze cardurile bancare pentru diverse plăţi curente, inclusiv atunci când erau plecaţi din ţară).

Propunerea se află în prezent în dezbatere la Senat.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie  2022

Sus