Banca Naţională a României a sărit în apărarea băncilor comerciale ameninţate de perspectiva promulgării legii privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite.
BNR invocă o găselniţă care ar putea trezi panică în rândul tinerilor fără posibilităţi care îşi doresc o locuinţă: dacă darea în plată trece, Prima Casă pică!
Într-un comunicat oficial, BNR îşi argumentează poziţia în felul următor: “dacă instituţia de credit (n.r.care a acordat creditul Prima Casă) nu poate acoperi pierderea ca urmare a dării în plată, aceasta se poate îndrepta împotriva Statului, solicitând acoperirea diferenţei. Conform legii dării în plată în forma actuală, garanţia statului, odată cu celelalte garanţii, este stinsă de drept. În consecinţă banca nu mai poate recupera pierderea de la stat şi, în aceste condiţii, nu va mai acorda credite de acest tip pentru că riscurile nu mai sunt acoperite. Din acest motiv afirmăm că programul Prima Casă nu va mai exista în practică”.
Având în vedere că rata de neplată a creditelor Prima Casă este de doar 0,2%, respectiv până în 350 de credite din cele peste 164.000 acordate (reprezentând astfel pentru bănci unul dintre cele mai sigure produse de creditare), este de neînţeles poziţia BNR de a susţine că proiectul de lege privind darea în plată ar desfiinţa cu totul programul Prima Casă.
Creditele Prima Casă au fost acordate în perioada de criză (şi ca răspuns la criză), după ce piaţa a consemnat scăderile drastice de preţuri la locuinţe. Prin urmare, valoarea locuinţei cumpărate prin Prima Casă acum unul – doi – cinci ani se situează la un nivel comparabil şi în prezent. În acest context băncile nu riscă o pierdere semnificativă dacă ajung să vândă locuinţele, chiar şi presupunând că toţi debitorii Prima Casă aflaţi în imposibilitate de plată ar apela la darea în plată. De aici şi până la desființarea programului din acest motiv este o cale foarte lungă.
Este de bun simţ să presupunem că persoanele care au accesat credite Prima Casă şi-au dorit să aibă o casă mai mult decât şi-au dorit să nu aibă o datorie la bancă. Altfel nu ar fi intrat benevol în program. Prin urmare, exceptând puţinele cazuri în care beneficiarul nu mai poate susţine rata la creditul Prima Casă, ar fi complet lipsit de sens să îşi piardă casa în care locuieşte, ajungând în stradă, la rude sau în chirie, doar de dragul de a se debarasa de un credit, pe care conştientizează că l-a luat în condiţii preferenţiale (în ceea ce priveşte avansul, dobânda).
Deşi este o instituţie a Statului Român, prin poziţia luată privind legea dării în plată, Banca Naţională a României pare să se substituie unei asociaţii patronale, menite să protejeze interesele băncilor.