Oferte locuri de munca top

Imprumut pentru reabilitarea spitalelor din 14 judete

Pentru finanțarea proiectelor de investișii în instrastructura sanitară, Guvernul  împrumuta de la Banca Europeană de Investiții peste 210 milioane de euro.

Proiectele constau în lucrări de investiții (reabilitări, extinderi, consolidări, reabilitări capitale, modernizări, dotări etc.) aferente a 26 de unități spitalicești din județele Bacău, Bihor, Brașov, Călărași, Constanța, Covasna, Dolj, Harghita, Giurgiu, Neamț, Olt, Prahova, Teleorman și Municipiul București.

Valoarea lor totală este de circa 1,44 miliarde lei. Oficialii estimează că proiectele se vor finaliza în 2025.

Datele finale de disponibilizare a împrumuturilor sunt de până la 36 de luni de la data semnării Contractului de finanțare, în cazul împrumutului în valoare de 87 milioane euro, respectiv 48 de luni de la data semnării Contractului de finanțare, în cazul împrumutului în valoare de 123,6 milioane euro.

Deși Programul de Guvernare are în vedere realizarea de investiții în unități sanitare noi, inclusiv extinderi ale spitalelor existente și finalizarea proiectelor în curs, evoluția dezbaterilor privind PNRR a condus la nuanțarea sferei de intervenții incluse în program, urmând ca o serie de investiții mature să fie finanțate din alte fonduri.

Reabilitarea a peste 42 km DJ va costa 23 mil euro

Pentru o parte din proiecte s-a solicitat finanțare prin POR 2014-2020, însă finanțarea nu a fost aprobată întrucât valoarea alocată în cadrul programului, inclusiv pentru supracontractare, fusese deja depășită.

Ulterior, urmare analizării de către Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației împreună cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a posibilității finanțării acestor obiective prin POS 2021-2027 s-a constatat că investițiile respective nu concură la atingerea obiectivelor acestui program operațional.

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie  2022

Sus