Oferte locuri de munca top

Impozite mai mici sau deloc pentru anumite cladiri

Facilități precum plata unor sume reduse pentru impozitul pe clădire sau chiar scutirea de plata acestuia ar putea fi acordate proprietarilor unor anumite clădiri. Decizia ar urma să fie la latitudinea consiliului local, conform unei propuneri de modificare a Codului fiscal.

Mai mulți senatori și deputați au propus o modificare legislativă vizând clădirile la care proprietarii au executat pe cheltuială proprie lucrări de investiții pentru utilizarea sistemelor de încălzire și de producere de energie electrică regenerabilă prin: instalarea de panouri solare, pompe de căldură sau izolare termică a clădirilor cu materiale ecologice.

Consiliile locale stabilesc cuantumul scutirilor sau dacă le aplică, în baza bugetului pe care îl au la dispoziție și în baza planificării bugetare pe care o fac la nivel local. Impactul bugetar va fi mic: la o reducere de 30% acordată pe o perioadă de 5 ani proprietarilor care construiesc/renovează locuințe „verzi”, impactul bugetar pentru bugetul local poate fi cuprinsă între 60 lei – 600 lei/an x 5 ani, ceea ce înseamnă între 300 lei și 3000 lei pe 5 ani.

Costurile vor fi suportate din bugetele locale, iar sumele scutite din impozite pot fi uşor recuperate de autoritățile locale prin accesarea fondurilor europene din cadrul Mecanismului privind Pactul ecologic european. În cele din urmă, fondurile se întorc la cetățean, care investește în a-şi construi/renova o casă care să polueze mai puțin mediul înconjurător, explică inițiatorii.

Propunerea vine în completarea programului „Casa verde”. Administrația Fondului pentru Mediu a derulat în perioada 2010-2017 programul ,Casa Verde”, în cadrul căruia s-au finalizat peste 30.000 proiecte – beneficiari persoane fizice, valoarea finanțată fiind circa 180 milioane lei și peste 200 proiecte – beneficiari persoane juridice (unități administrativ – teritoriale, instituții publice și unități de cult), valoarea finanțată fiind circa 160 milioane lei.

În prezent, se acordă finanțare pentru panouri fotovoltaice din sesiunea de toamnă 2020, prin care persoanele eligibile pot primi până la 20.000 de lei (90% din cheltuieli) pentru instalarea acestor panouri, fonduri disponibile prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2021

 

Sus