Imobilele confiscate de stat ar putea fi folosite de autorităţile publice centrale sau alte instituţii de interes naţional până la valorificarea lor.
Un proiect legislativ care stabilește regimul imobilelor confiscate de stat se află în dezbatere la Senat luna aceasta. Proiectul a intrat în regim de lege ordinară după ce Curtea Constituţională a respins în luna decembrie ca neconstituţională necesitatea adoptării acestui act normativ direct de către Guvern prin Ordonanţă de Urgenţă.
Iniţiatorul proiectului legislativ este senatorul PSD Liviu Marian Pop care susţine adoptarea legii privind utilizarea imobilelor confiscate în forma propusă de Guvern.
Necesitatea ca instituţiile publice de interes naţional să ocupe imobilele confiscate este motivată de Guvern prin creșterea exponenţială a volumului bunurilor confiscate care fac obiectul valorificării de către aparatul propriu al organului de valorificare din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, menţinerea unor costuri ridicate pentru conservarea bunurilor confiscate până la momentul valorificării acestora, principiul economicităţii, eficienţei și eficacităţii utilizării resurselor alocate activităţii de valorificare a bunurilor intrate, în condiţiile legii în proprietatea privată a statului, dar și necesitatea reducerilor costurilor administrative și birocratice.
Bunurile imobile se preiau în baza unui proces verbal de predare-primire cu un termen de predare-primire de cel mult 90 de zile de la intrarea în vigoare a noii legi.
Iniţiativa legislativă a fost înscrisă spre dezbatere la Senat la sfârșitul săptămânii trecute.