Imobilele confiscate ce intră în proprietatea privată a statului ar putea să fie date în folosinţă pentru instituţiile care nu au un sediu, potrivit unui proiect legislativ în dezbatere.
Articolul 1 din proiectul de lege prevede că bunurile intrate prin confiscare, în cadrul procesului penal, în proprietatea privată a statului, pot fi transmise cu titlu gratuit în domeniul public al statului și în administrarea autorităţilor administraţiei publice centrale, altor instituţii publice de interes naţional, după caz, sau regiilor autonome de interes naţional prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.
Printre criteriile pe baza cărora Agenţia de Administrare a Bunurilor va decide acordarea sediilor se numără lipsa spaţiului cu destinaţie de sediu, necesitatea extinderii sediului actual, amplasarea imobilului, suprafaţa, starea tehnică în care se găsește imobilul, destinaţia sa actuală, data primirii solicitării, situaţia financiară a solicitantului, impactul asupra bugetului de stat.
Dacă procedura de valorificare prin licitaţie publică nu s-a finalizat cu vânzarea imobilului acesta va intra sub incidenţa viitoarei legi.
Principalele motive ale necesităţii unei astfel de legi sunt creșterea exponenţială a volumului bunurilor confiscate care fac obiectul valorificării de către aparatul propriu al organelor de valorificare din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, menţinerea unor costuri ridicate pentru conservarea bunurilor confiscate până la momentul valorificării acestora.
De asemenea o astfel de lege ar urmări principiul economicităţii, eficienţei și eficacităţii utilizării resurselor alocate activităţii de valorificare a bunurilor intrate, în condiţiile legii, în proprietatea privată a statului. La acestea se adaugă necesitatea reducerii costurilor administrative și birocratice.
Iniţiativa legislativă privind stabilirea destinaţiei unor bunuri imobile confiscate aparţine senatorului PSD Liviu Marian Pop.
Proiectul de lege a fost adoptat de Senat la sfârșitul lunii septembrie 2016 și este în prezent în dezbatere în comisiile Camerei Deputaţilor, cameră decizională în acest caz