Solplanet x AeroFix

Immofinanz: venituri din chirii, în scădere

imoProprietățile Immofinanz Group din România reprezintă 14,2% din portofoliul total al companiei și includ 87 de proprietăți (20 de investiții finalizate, 7 în curs de dezvoltare și 60 de proiecte în curs de analiză), cu o valoare de 949,2 milioane de euro (665,8 milioane de euro – investiții finalizate, 18,3 milioane de euro – proiecte în curs de dezvoltare, 265,1 milioane de euro – proiecte în curs de analiză).

Portofoliul de investiții finalizate este constituit din opt clădiri de birouri (14,8% din portofoliul total de birouri), patru proprietăți în sectorul retail (11,3% din întregul portofoliu de retail) și trei active logistice (4,3% din întregul portofoliu de logistică). Valoarea reală estimată după finalizarea proiectelor în curs de dezvoltare ale Grupului în România se ridică la 97,7 milioane de euro.

La sfârșitul anului financiar 2014/15, veniturile din închirieri în România au scăzut ușor, la 46,7 milioane de euro (perioada precedentă: 47,8 milioane de euro), și reprezintă 11% din veniturile totale din închirieri ale Grupului. Rezultatele operaționale din România s-au ridicat la 16,7 milioane de euro și reprezintă 5,3% din rezultatele operaționale totale ale Immofinanz Group.

* Pierdere de peste 360 milioane euro, la nivel de grup

 Immofinanz a inregistrat profitul net anual este negativ, de -361,4 milioane de euro, in ciuda unor rezultate din operațiuni în valoare de 316,5 milioane de euro în anul financiar 2014/15, în creștere cu 17% comparativ cu anul financiar anterior.

Profitul negativ a fost cauzat, în primul rând, de condițiile economice actuale din Rusia, care s-au reflectat în evaluarea centrelor comerciale din Moscova, dar și de reducerea valorii contabile a mai multor proprietăți din Europa de Est, din cauza pieței competitive sau a proiectelor de modernizare în așteptare.

Deteriorarea mediului economic din Rusia a dus, după cum era de așteptat, la un declin considerabil al veniturilor din chirii de la centrele comerciale din Moscova și, în consecință, la rezultate ale evaluărilor mai scăzute.

Din perspectiva actuală, având în vedere că predicțiile referitoare la situația economică viitoare din Rusia continuă să ilustreze un grad ridicat de incertitudine, reducerile temporare ale chiriilor și cursul de schimb valutar fix pentru chiriașii din centrele comerciale din Moscova ar putea fi menținute încă un trimestru.

 

Sus