Oferte locuri de munca top

IMM Leasing de echipamente si utilaje a trecut de Camera Deputatilor

Deși la un pas de a fi respins, programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii IMM Leasing de echipamente și utilaje a trecut de Camera Deputaților cu majoritate de voturi. Anterior, Senatul votase respingerea ordonanței de urgență prin care a fost aprobat programul.

Astfel, prin IMM Leasing de echipamente și utilaje este sprijinită achiziționarea de bunuri mobile noi sau second-hand necesare realizării activităților IMM-urilo,r precum și întreprinderilor afiliate.

Pot fi acordate facilități de natura subvenției de dobândă în procent de până la 50% pentru creditele garantate, precum și garanții de stat în condițiile subvenționării în procent de 100% a comisionului de administrare și comisionului de risc.

Programul constă în acordarea de garanții de stat în favoarea fiecărui beneficiar participant în program pentru finanțările de tip leasing destinate achiziționării de bunuri mobile noi și/sau second hand.

Garanţiile de stat sunt acordate astfel:

– în procent de maximum 80% din valoarea finanţării pentru achiziția de echipamente IT și tehnologia informației în cadrul unei operațiuni de leasing financiar;

– în procent de maximum 60% din valoarea finanţării, exclusiv dobânzile, comisioanele şi alte cheltuieli aferente finanțării garantate, pentru achiziția de utilaje și echipamente tehnologice, vehicule pentru transport marfuri și persoane utilizate în scop comercial în cadrul unei operațiuni de leasing financiar.
Valoarea maximă cumulată a finanţărilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar în cadrul acestei facilităţi este de 5 milioane de lei.

Durata maximă a perioadei de leasing este de 72 de luni, cu posibilitatea acordării de perioade de grație cu durata cuprinsă între 3 și 12 luni.
Avansul achitat de utilizator poate fi între 0% și maximum 20% din valoarea de achiziție a bunului finanțat, exclusiv TVA.

Valoarea reziduală este cuprinsă între 1% și maximum 20% din valoarea de achiziție a bunului finanțat exclusiv TVA și poate fi achitată la încheierea perioadei de leasing sau poate fi inclusă în rate, pe parcursul derulării contractului.

Amintim faptul că nu sunt eligibile pentru acordarea de garanții în cadrul programului beneficiarii din sectoarele/domeniile: intermedieri financiare și asigurări, tranzacții imobiliare, activități de jocuri de noroc și pariuri, producție sau comercializare de armament, muniții, explozibili, tutun, alcool cu excepția vinului și a berii, substanțe aflate sub control național, plante, substanțe și preparate stupefiante și psihotrope, activități de închiriere și leasing, activități de investigare și protecție.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/octombrie 2021

Sus