Solplanet x AeroFix

IMM Invest: modificari aprobate de Comisia Europeana

Modificările aduce programului IMM Invest au fost aprobate de Comisia Europeană, în urma solicitării Ministerul Finanțelor în acest sens.

Ca urmare, atât programul IMM Invest România, cât și Subprogramul Agro IMM Invest vor avea termene prelungite, de 1 iulie 2021 până la data de 31 decembrie 2021.

De asemenea, vor fi majorate plafoanele schemei de ajutor de stat de la 800.000 euro la 1.800.000 de euro pentru fiecare întreprindere.

Cuantumul împrumuturilor a fost dimensionat în funcție de necesarul de lichidități și de dimensiunea întreprinderii, respectiv 18 luni în cazul IMM-urilor sau 12 luni în cazul întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie.

Anul trecut finanțarea de acest tip a depășit 15 miliarde lei, prin acordarea a peste 25.500 de credite garantate de stat.

Despre aceasta, Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor, a declarat:

„Infuzia de capital atrasă prin Programul IMM Invest în anul 2020 (…) continuă și în anul 2021.
O altă veste bună este că, prin decizia Comisiei Europene, suntem în măsură să majorăm plafoanele schemei de ajutor de stat, pentru a putea susține accesul la finanțare a peste 58.000 de beneficiari în cei doi ani de funcționare a Programului, în limita plafonului anual de garantare, în valoare de 15 miliarde lei.
Până în prezent, Ministerul Finanțelor, prin FNGCIMM, a alocat IMM-urilor sume de peste 222 milioane de lei, pe parcursul anului 2020, și peste 246 milioane de lei, pe parcursul acestui an, reprezentând comisioane și dobânzi”.

Conform datelor FNGCIMM, la data de 30 iunie 2021, au fost înregistrate în aplicația instituției un număr de 8.144 de solicitări de garantare, dintre care aproximativ 7.252 sunt aferente Programului IMM Invest.

Aceasta indică un grad de consum al plafonului alocat inițial de peste 44%, restul de 891 de solicitări fiind în cadrul Subprogramului Agro IMM Invest, cu un grad de consum al plafonului alocat inițial de peste 85%.

Pe parcursul a două luni de funcționare a Programului, au fost aprobate 4.106 credite, cu o valoare de finanțare de aproximativ 3,72 miliarde lei și o valoare de garantare de aproximativ 3,05 miliarde lei.

La 1 iulie 2021 a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul prin care a fost aprobată alocarea de fonduri suplimentare pentru Măsura 2 dedicată sprijinirii IMM-urilor afectate de criza COVID-19. Aceasta va intra în vigoare după obținerea avizului Consiliului Concurenței.

Astfel, cele 241 de milioane de euro, aferente Măsurii 3 care a fost anulată, vor fi utilizate pentru plata contractelor aferente proiectelor depuse de companii la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT).

Pașii următori vor fi semnarea actului adițional la contractul de finanțare între MIPE și MEAT după care vor putea fi efectuate plățile către antreprenori.

Întreaga procedură este estimată să fie finalizată în cursul acestei săptămâni.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2021

Sus