Oferte locuri de munca top

IMM Factor devine mai flexibil

Programul IMM Factor, prin care întreprinderile mici și mijlocii au acces la finanțare, prin acordarea de către stat a unor facilități de garantare a creditelor acordate pe termen scurt, va deveni mai flexibil.

Printre modificările propuse de guvernanți se numără prelungirea periodei de valabilitate a schemei de ajutor.

Termene prelungite

A fost propusă prelungirea perioadei de valabilitate a schemei de ajutor de stat pe Cadru Temporar, în sensul prelungirii perioadei de acordare a garanțiilor aferente până la data de 31 decembrie 2021.

Totodată, se prelungește și perioada de plată a grantului până la data de 31 octombrie 2022.

Plafoane maxime de 1,8 mil euro per intreprindere

De asemenea, plafoanele maxime ale granturilor de care pot beneficia IMM-urile în conformitate cu noile prevederi ale Cadrului Temporar vor crește de la 800.000 euro la 1.800.000 euro per întreprindere.

Pentru întreprinderile care își desfășoară activitatea în sectorul pescuitului și acvaculturii plafonul crește de la 120.000 euro la 270.000 euro.

Pentru întreprinderile care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, plafonul se modifică de la 100.000 euro la 225.000 euro.

Eliminarea ipotecilor imobiliare

A fost propusă eliminarea ipotecilor imobiliare dintre garanțiile colaterale cu care poate fi garantată garanția de stat, dat fiind că operațiunile cu factoring cu regres nu sunt grevate de astfel de garanții în mod obișnuit. Aceasta în urma consultărilor cu finanțatorii implicați în Program, a asociațiilor profesionale ale instituțiilor de credit și a instituțiilor financiare nebancare. În lipsa acestei modificări, finanțările de tip factoring cu regres care pot fi accesate prin intermediul Programului ar fi lipsite de atractivitate pentru potențialii beneficiari.

Recuperarea creanțelor

Totodată, va fi modificată procedura de recuperare a creanțelor rezultate din plata garanțiilor emise pentru finanțările acordate în cadrul Programului, în sensul evidențierii cât mai clare a rolurilor Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), respectiv a finanțatorilor în această procedură, odată cu propunerea de eliminare a ipotecilor imobiliare dintre garanțiile colaterale cu care poate fi garantată garanția de stat.

 

Descărcați aici propunerile

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/octombrie 2021

Sus