Solplanet x AeroFix

Iluminatul artificial in cladiri: noutati in proiectare si executie

Vor fi modificate și completate prevederile actuale legate de proiectarea și executarea sistemelor de iluminat artificial din clădiri (fișier atașat).

Normativul în vigoare este nerevizuit din anul 2002, completările fiind necesare în mare parte din cauza neconcordanțelor și contradicțiilor față de normele europene (reglementări și standarde).

Una dintre cele mai importante schimbări o reprezintă cea legată de iluminatul de siguranță, care, pe lângă faptul că nu era corelată cu SR 1838, nu respecta nici precizările din cadrul normativului pentru proiectarea, execuția şi exploatarea instalaţiilor electrice aferente clădirilor.

În cadrul procesului de revizuire s-au tratat în mod distinct toate cerințele fundamentale privind calitatea în construcții. Pe lângă cele precizate anterior, se menționează actualizarea cerințelor minimale privind siguranța și accesibilitatea în exploatare, igiena, sănătatea și mediul înconjurător, protecția la zgomot, utilizare sustenabilă a resurselor naturale, precum și a celor privind rezistența mecanică și stabilitatea.

Supermarket si centru comercial, in curs de autorizare

Prevederile se aplică la proiectarea, executarea și întreținerea sistemelor și instalațiilor de iluminat din construcțiile civile, industriale (de producție, depozitare, etc.), cât și producătorilor de surse și corpuri de iluminat.

Normativul prevede, printre altele, că nivelul de iluminare poate fi ridicat atunci când:

  • sarcina vizuală prezintă constraste sau reflectanțe foarte scăzute;
  • activitatea vizuală este foarte importantă;
  • erorile în activitatea de muncă sunt greu și costisitor de rectificat;
  • acuratețea sau productivitatea ridicată sunt de mare importanță;
  • capacitatea vizuală a lucrătorului este sub nivelul normal.

Halele unei multinationale, extinse cu aproape 9 mii mp

De asemenea, pentru a realiza confort vizual este necesar să se evite:

  • luminante prea ridicate, ce pot duce la apariția orbirii;
  • contraste prea mari de luminantă, ce pot duce la oboseală vizuală, din cauza necesității adaptării și readaptării permanente;
  • luminantele sau contrastele de luminante prea mici ce au ca rezultat nedistingerea corectă a sarcinii vizuale sau a detaliilor acesteia.

 

Descărcați aici

 

 

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 5/ iulie-august 2022

Sus