Oferte locuri de munca top

Identificare vizuala pentru plata online a obligatiilor fiscale

Întregistrarea în Spațiul Privat Virtual pentru plata obligațiilor financiare se va putea face cu ajutorul identificării vizuale online a persoanelor sau reprezentanților unor companii sau entităţi fără personalitate juridică.

Un nou proiect normativ propune extinderea modalităților de înregistrare în serviciul ”Spațiul privat virtual” prin utilizarea sistemelor de transmitere și de înregistrare a imaginii.

Noul proiect normativ definește ,,identificarea vizuală online” ca fiind procesul de recunoștere unică prin sistem video a persoanelor fizice.

Totodată, urmează să fie creat un serviciu nou, și anume posibilitatea accesării platformei de plăți ghișeul.ro pentru efectuarea de plăți pentru tipurile de creanțe ce pot fi plătite prin intermediul cardurilor bancare în sistem online prin Sistemul Naţional Electronic de Plăţi.

Persoanele înregistrate în Spațiul Privat Virtual vor putea face plata obligațiilor fiscale la buget, direct cu cardul bancar, prin interconectarea cu ghișeul.ro. Așa pot fi achitate peste 30 de impozite și contribuții.

Plata cu cardul

În spațiul virtual, la accesarea serviciului “Plata obligațiilor fiscale”, se va afișa pagina de pornire, în care trebuie ales CNP-ul pentru care se dorește plata. În cazul persoanelor care se autentifică în SPV cu NPOTP (nume, parola si OTP), în listă apare doar CNP-ul titularului de cont.

La apăsarea butonului ”Afișare obligații restante”, se afișează lista obligațiilor ce pot fi plătite prin platforma ghiseul.ro. Lista care cuprinde peste 30 de poziții, de la impozitul pe venituri, la contribuții, accize colectate și până la plata unor penalități.

La apăsarea butonului „Plătește”, utilizatorul va fi direcționat către serviciul de plată online al platformei ghiseul.ro, unde are de bifat căsuța „Aprob plata și sunt de acord cu termenii și condițiile de utilizare” si butonul „Plătește”. Din această pagină nu mai există posibilitatea întoarcerii la serviciul disponibil în SPV.

Înregistrarea în SPV, prin sistem video

Va fi implementată opțiunea de înregistrare online în SPV printr-o verificare video în baza documentelor transmise și/sau informaţiilor comunicate pe baza acordului privind prelucrarea datelor cu caracter personal.

Dacă informaţiile referitoare la reprezentant sau împuternicit nu se pot verifica se notifică solicitantul în termen de 5 zile de la înregistrare.

În cazul în care aprobarea cererii de înregistrare se face prin identificarea vizuală online, organul fiscal inițiază procesul de recunoaștere prin sistem video cu persoana care a desemnat sau împuternicit solicitantul, în scopul confirmării calității atribuite acestuia. În acest sens, organul fiscal notifică atât solicitantul, cât și entitatea care l-a desemnat/împuternicit la adresele de e-mail, completate în cererea de înregistrate, în termen de 5 zile de la înregistrare.

După aprobarea cererii de înregistrare prin identificare vizuală online, reprezentantul /împuternicitul utilizează sistemul video oferit pe platforma informatică dedicată.

În această situație, persoana fizică trebuie să se programeze online, prin intermediul aplicației disponibile pe site-ul ANAF selectând data și ora la care este disponibilă pentru a fi inițiată procedura de identificare vizuală online.

În cazul în care identificarea vizuală online s-a realizat cu succes, se procedează la aprobarea cererii și se transmite un mesaj contribuabilului pe adresa personală de e-mail.

Această măsură vine în contextul răspândirii noului coronavirus, dar și pentru a crea noi modalități de înregistrare a persoanelor fizice la distanță.

Precizăm că, la 14 mai 2020, sunt înregistrați în SPV 1.333.840 de contribuabili, din care persoane juridice 479.864 și persoane fizice 853.976.

 

Descărcați aici Proiectul de Ordin

 

 

 

 

Citiți și:

Preturi considerabil mai mari la betoane si agregate

Atribuirea unui proiect rutier, anulata 

Zone rezidentiale, in pregatire pe mai mult de 10 ha

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2020

Sus