Oferte locuri de munca top

Iasi: nou ansamblu imobiliar cu trei blocuri

Compania ieșeană Conest S.A. a demarat în urmă cu două luni cel de-al treilea proiect imobiliar al său. Viitorii proprietari ai ansamblului din Iași ar urma să se mute în noile locuințe în anul 2023.

Noul ansamblu rezidențial este compus din trei blocuri Parter + 7Etaje, un total de 319 apartamente. Suprafața construită desfășurată totalizează 30.000 mp.

După cum ne-a declarat directorul general al Conest SA, Irinel George Tofan, „zona preluată este una care va schimba conceptul de cartier industrial construit în vremea comunismului. Cenușiul blocurilor, absența spațiilor verzi, a utilităților, vor fi schimbate prin proiectul pe care îl dezvoltăm”.

În privința cumpărătorilor, cam 40% dintre solicitări vin din partea investitorilor, iar 60% din partea persoanelor fizice. Ponderea clienților care cumpără apartamente pentru a le valorifica pe piața chiriilor se pare că în municipiul Iași rămâne și în continuare ridicată.

Acest lucru se constată ”mai ales acum, după relaxarea restricțiilor generate de pandemie și reînceperea cursurilor în fizic. Știm că Iașul este un oraș universitar important și un pol de atracție pentru forța de muncă din zona de Nord Est, care intenționează să se stabilească în Capitala Moldovei. O parte consistentă a clienților plătește cash, însă creditul este un instrument la îndemâna celor care nu pot acoperi suma apartamentului din surse proprii”, a mai spus dl. Tofan.

Piața imobiliară încă suportă schimbările aduse de pandemie

Dezvoltatorii imobiliari au fost nevoiți să țină cont de schimbări aduse pe piața imobiliară de pandemia de coronavirus.

În opinia unuia dintre aceștia, directorul general al Conest S.A. Iași, Irinel George Tofan, „ultimele 18 luni au fost atipice.Trebuie să avem în vedere lockdown-ul care a redimensionat opțiunile privind conceptul de acasă. Este știut faptul că în Europa avem cel mai mare procent de tineri care locuiesc împreună cu părinții, dar aceleași statistici arată că investițiile imobiliare sunt plasamentul ideal pentru economiile românilor. Paradoxal, școala online, lucrul de acasă au dus în primă instanță multe opțiuni ale cumpărătorilor către exteriorul marilor orașe sau către case și spații mai largi.”

După un blocaj de câteva luni s-a constatat o revenire a pieței. Însă lockdown-ul a schimbat opțiunile. Reluarea cursurilor în fizic și a activităților face ca locuințele din complexele imobiliare urbane să fie valorizate din nou, dar cumpărătorii își doresc nu un apartament, ci un stil de viață și confort.

Spații generoase, locuri de parcare, spații verzi și zone de loisir, dar și apropierea de infrastructura rutieră, educațională, medicală și magazinele cu lucruri esențiale.

Având în vedere contextul actual, piața imobiliară încă este în ascensiune. ”Rămâne de văzut în ce măsură programul Noua Casă se va dovedi un succes și mai ales cum vor modifica opțiunile cumpărătorilor inflația și politicile bancare”, atrage atenția domnul Tofan.

În ceea ce privește scumpirea materialelor de construcții, la fel ca toate firmele din domeniu, Conest a trebuit să se adapteze la piața actuală.

”Prețul carburanților a crescut, de unde rezultă un impact major în tarifele de transport și utilaje. Oțelul beton, produsele metalurgice, agregatele minerale, cimentul, betoanele, vată bazaltică, materialele pentru hidroizolație, tevi/cabluri/rețele pentru toate tipurile de instalații, echipamentele pentru încălzire și ventilație sunt printre produsele care și-au majorat prețurile, iar lista poate continua. Speram ca această ‘«bulă»’ să se spargă și prețurile să revină la parametrii normal”, a adăugat dl. Tofan.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iunie 2021

 

Sus