Oferte locuri de munca top

Holzindustrie Schweighofer, reclamată la Consiliul Concurenţei

Firma Holzindustrie Schweighofer de la Sebeş şi-a crescut ”exagerat” achiziţiile de masa lemnoasă şi preţul oferit, semnalează membrii Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România.

Ei fac apel la Consiliul Concurenţei să reglementeze această situaţie care agravează dificultăţile legate de procurarea masei lemnoase necesare producătorilor de mobilă din fondul forestier proprietate publică.

Conducerea asociaţiei declară, într-un comunicat de presă: „Primim numeroase semnale de alarmă din teritoriu de la producătorii de mobilă, membri ai APMR, care denunţă creşterea exagerată la licitaţiile şi achiziţiile de masa lemnoasă a preţului oferit de firma Holzindustrie Schweighofer de la Sebeş. Materia prima lemnoasă autohtonă, utilizată şi transformată de firma Holzindustrie Schweighofer în cherestea, este exportată ca atare în Japonia, Egipt, China, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, îngreunând şi blocând posibilitatea de aprovizionare a producătorilor de mobilă şi alte produse finite din lemn de pe piaţa autohtonă.

Cea mai mare parte a industriei mobilei din UE este formată din IMM-uri, iar sectorul mobilei din România nu face excepţie.

„Ponderea mare a IMM-urilor înseamnă o forţă de licitare a resurselor mult mai mică decât cea a unui operator din industria lemnului de talia firmei Holzindustrie Schweighofer. Lipsa unor reglementări care să protejeze industria autohtonă a mobilei a propulsat Holzindustrie Schweighofer într-o poziţie în care îşi permite să ofere preţuri exagerate firmelor care exploatează masa lemnoasă pentru a avea asigurat necesarul de material lemnos. Bulgaria, deşi ţară membră a Uniunii Europene, a luat masura interzicerii temporare, pe o perioadă de trei luni, a exportului de buşteni începând cu data de 10 martie 2015, având ca obiectiv stoparea exploatării forestiere ilegale şi sprijinirea producătorilor care creează produse cu valoare adăugată, iar pentru viitor se au în vedere şi alte măsuri pentru restricţionarea exporturilor de materii prime, cum ar fi schimbări în legea TVA-ului”, a spus preşedintele APMR, Aurica Sereny.

Un alt aspect negativ, care contribuie la agravarea dificultăţilor economice cu care se confruntă producătorii de mobila este, conform APMR, posibilitatea de schimbare cu uşurinţă pe parcursul de la sursa la destinaţie a structurii sortimentale a masei lemnoase achiziţionate în funcţie de calitate şi dimensiuni pe specii, urmare a vânzării acesteia pe picior, adică prin apreciere, fără a se măsura şi a se cântări riguros masa lemnoasă la momentul achiziţiei.

Flugaufnahme

Sus