Oferte locuri de munca top

Guvernul va imprumuta 2,6 mld euro pentru investitii in spitale

Peste 2,6 miliarde de euro vor fi alocate în 2024-2030 pentru construirea, modernizarea și dotarea de spitale și clinici prin Programul național de investiții în infrastructura unităților spitalicești.

Ordonanța de Urgență aprobată ieri de Guvern ”face posibilă operaționalizarea unui împrumut de 2,6 miliarde de euro, adică 13 miliarde de lei, pentru construirea de unități spitalicești, fie în centre județene, spitale județene de urgență, spitale monospecialitate, institute sau la nivelul municipiilor sau orașelor”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Sumele maxime pentru care se poate face aplicația sunt diferite: maxim două miliarde lei pentru spitalele din principale centre din țară, 350 milioane de lei pentru spitalele municipale și pentru spitale orășenești, 250 de milioane de lei.

În prezent, sunt în derulare proiecte de infrastructura spitalicească pe mai multe axe de finanțare.

Cea mai cunoscută este legată de PNRR, prin care au fost aprobate 27 de proiecte de investiții. În plus, mai sunt cele trei spitale regionale Cluj, Iași și Craiova, centrele de mari arși, la Târgu Mureș, la Timișoara și la București,

”Este normal ca și alte unități administrativ-teritoriale care au unități medicale spitalicești pe teritoriul lor să aibă o șansă în dezvoltarea infrastructurii spitalicești”, spune ministrul Rafila.

Aceasta având în vedere că 22 de județe din țară au fost excluse și nu au figurat pe lista de investiții eligibile prin PNRR.

Noul ”Program național de investiții în infrastructura unităților spitalicești” este gestionat de MIPE, iar Ministerul Sănătății este partenerul instituțional,

În curând va fi inițiată o hotărâre de guvern, care să stabilească criteriile de eligibilitate pentru finanțare prin noul program.

Acest nou program de finanțare vizează obiective de investiții care nu pot fi finanțate din fonduri externe nerambursabile.

Ce contracte privind proeicte rutiere vor fi lansate în licitatie

Programul național de investiții în infrastructura unităților spitalicești

Implementarea Programului național de investiții în infrastructura unităților spitalicești vine în completarea Programului național de construcții de interes public sau social, derulat prin Compania Națională de investiții, Programului național de investiții pentru consolidarea spitalelor „Mihail Cantacuzino” și Programului național/de expertizare o clădirilor publice cu risc seismic din sistemele de sănătate și de învățământ.

În cadrul programului se vor putea realiza obiective de investiții care vizează extinderea (inclusiv lucrări de conectare la clădiri existente)/ construcție nouă/ modernizare/ reabilitare și dotare în infrastructura publică a spitalelor publice orășenești, municipale/ municipale de urgență și spitalele județene/județene de urgență,

spitale de specialitate, spitale clinice și clinice de urgență, institute care desfășoară activitate medicală spitalicească și prespitalicească.

Beneficiarii programului pot fi:

* unitățile administrativ-teritoriale

* unitățile sanitare publice: spitalele publice orășenești, municipale/municipale de urgență și spitalele județene/județene de urgență, spitale de specialitate, spitale clinice și clinice de urgență

* parteneriat între autoritățile/instituțiile publice locale.

Finanțarea programului se asigură din: Bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Investițiilor si Proiectelor Europene; Bugetele locale; Alte surse legal constituite.

Pentru susținerea finanțării programului pot fi contractate împrumuturi de la instituțiile financiare internaționale și /sau de la alți finanțatori.

Valoarea programului derulat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în perioada 2024-2031 este de 13,25 miliarde  lei, limită maximă în baza căreia se pot încheia contracte de finanțare multianuale.

Valoarea maximă eligibilă a unui proiect finanțat va fi de:

* 2 miliarde lei pentru spitale județene/județene de urgență, spitale de specialitate;

* 350,5 milioane lei pentru spitale municipale/municipale de urgență;

* 250 milioane lei pentru spitale orășenești.

Pentru finanțarea proiectelor care vizează unități sanitare publice care au fost aprobate pentru finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență de către Ministerul Sănătății se aloca o suma totala de 3,25 miliarde lei.

Durata contractelor de finanțare poate fi prelungită cu maxim 2 ani, dar fără a depăși data de 31 decembrie 2031.

Proiect industrial, cu peste 5 mii mp sc, in autorizare

Finanțarea va fi distribuită astfel:

* spitale orășenești și municipale/municipale de urgență: 2,1 miliarde lei

* spitale județene/județene de urgență, spitale de specialitate, spitale clinice și clinice de urgență: 7,3 miliarde lei

* unități sanitare finanțate prin proiecte derulate prin Programul Operațional. Infrastructură Mare 2014-2020 și prin Programul Operațional Regional 2014-2020, care au fost declarate nefuncționale / nefinalizate la data de 31.12.2023 și care nu sunt etapizate prin programele aferente perioadei de programare 2021-2027 sau finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență: 500 milioane lei

* unități sanitare publice care au fost aprobate pentru finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență: 3,25 miliarde lei.

100 milioane lei vor fi asigurați pentru asistență tehnică pentru implementarea proiectelor.

Următoarele investiții vor putea fi realizate:

* realizarea de construcții noi /extinderea și dotarea acestora;

* lucrări de modernizare/reabilitare la construcții existente și dotare acestora;

* extindere la construcțiile existente, inclusiv lucrări de conectare la clădiri existente și dotare;

* lucrări și dotări pentru digitalizare și tranziție verde.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2024

Revista Arena Constructiilor martie 2024

Sus