Oferte locuri de munca top

Guvernul nu va face derogari de la plata taxei pe constructii speciale

Taxa pe constructii speciale de 1,5% nu reprezinta introducerea unei noi taxe ci ridicarea unei scutiri care s-a aplicat in Romania, a fost raspunsul Premierului Victor Ponta la solicitarea Primariei Oradea, prin care aceasta a cerut Guvernului o derogare pentru companiile din parcuri industriale de la plata acestei taxe.
Scutirea a fost ridicata ca urmare a discutiilor purtate cu Fondul Monetar International si cu Comisia Europeana, a precizat Premierul. „Ideea este in primul rand de a extinde baza de impozitare, de a nu mai acorda in general exceptii si de a putea sa sustinem, prin masuri foarte bine focalizate, mediul de afaceri pentru proiecte concrete”, a declarat Ponta.
Incasarile mult mai mari la buget vor permite reducerea contributiilor de asigurari sociale si scutirea de impozit pe profitul reinvestit.
„Ceea ce pot sa va spun este urmatorul lucru: cei care dezvolta afaceri in parcuri industriale sunt scutiti de la plata taxelor locale – si este o decizie a autoritatilor locale. Daca Primaria nu mai vrea sa acorde aceste scutiri, stiu ca noi tocmai am dat Primariei 40 de hectare pentru a face un parc industrial, il luam de la Primarie, il dam Consiliului Judetean, iar Consiliul Judetean va dezvolta in continuare afaceri.”, a adaugat Ponta.
Primaria Oradea a atentionat Guvernul ca ar putea solicita desfiintarea parcurilor industriale din Oradea daca nu va obtine aceasta derogare sau daca Guvernul nu va oferi clarificari satisfacatoare.
Primarul Oradiei, Ilie Bolojan, a declarat: „Avem doua variante: sa nu facem nimic, caz in care firmele vor trebui sa plateasca acest impozit suplimentar de 1,5% la bugetul de stat, sau sa mutam aceaste impozite la bugetul local, caz in care imopozitul scade la 1% sau chiar mai putin in anumite cazuri in care se acorda reduceri la acest impozit.”
Intr-o scrisoare deschisa catre Premierul Victor Ponta, rezidentii Parcurilor Industriale Eurobusiness Oradea au precizat:
„Este evident ca, prin aceste modificari legislative, statutul nostru de companii beneficiare de facilitati fiscale pentru investitiile realizate in parcul industrial a fost schimbat in companii supraimpozitate, intrucat impozitul de 1,5% pe care suntem obligati sa-l platim la bugetul de stat este mai mare decat impozitul de 1% perceput de autoritatea locala, ceea ce ne creeaza un tratament discriminatoriu fata de alte companii existente in Oradea.”

Sus