Oferte locuri de munca top

Guvernul a aprobat: Constructorii pot modifica preturile materialelor in contractele publice

Constructorii au acum posibilitatea ca, prin încheierea unui act adițional la contract, cu acordul beneficiarului, respectiv al UAT-ului, în cazul contractelor aflate în execuție, să modifice prețurile materialelor de construcții stabilite în contractul inițial, în funcție de statisticile oficiale ale INS.

Aceasta potrivit unei Ordonanțe de Guvern adoptată în ședința de astăzi a Guvernului.

După cum a anunțat Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, în condițiile apariției unor costuri suplimentare, în cazul proiectelor cu finanțare națională, autoritățile locale pot depune cereri la ministerul de resort, care finanțează proiectul, pentru acoperirea acestor costuri.

În cazul contractelor de finanțare semnate după intrarea în vigoare a actului normativ adoptat astăzi, măsura va fi obligatorie, nu doar la cererea contractanților, și se va aplica la toate contractele de finanțare, exceptându-le pe cele care au și în prezent clauză de ajustare.

Guvernul va aloca, la rectificarea bugetară, fondurile necesare acoperirii acestor costuri.

Aproape 11 km DJ vor fi reabilitati cu peste 21 mil euro

Noua Ordonanță oferă  o soluție la problema creșterii prețurilor materialelor de construcții din cauza căreia proiectele de investiții ar putea fi blocate, a afirmat Cseke Attila. El spune că România se află între primele țări din Uniunea Europeană care implementează o soluție, pe termen lung, privind creșterea prețurilor materialelor de construcții.

Prețul materialelor a crescut vertiginos, iar terminarea unor investiții publice este periclitată.

Ordonanța vine în sprijinul proiectelor construite cu finanțare din bani publici.

Fără această soluție, multe dintre construcțiile începute (școli, spitale, sisteme de apă și canalizare, biserici reabilitate) ar risca să nu fie terminate. Aceste proiecte sunt importante și au fost investiți bani publici în construcția lor. Fără suplimentarea de buget, necesară pentru acoperirea costurilor crescute a materialelor de construcții, investițiile nu pot fi terminate, a mai spus ministrul Cseke Attila.

Acesta a subliniat că soluția propusă este una pe termen lung, care poate fi aplicată foarte ușor în cazul creșterilor și, eventual, al scăderii prețurilor materialelor de construcții, pe baza datelor oficiale ale Institutului Național de Statistică.

Cum vor fi ajustate preturile materialelor de constructii in contractele de achizitie publica

Sus