Oferte locuri de munca top

Guvernul a aprobat astazi noul salariul minim in constructii

Guvernul a stabilit, printr-o ordonanță de urgență adoptată astăzi, că noul salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru sectorul construcțiilor va fi mai mare cu 14,6%, față de nivelul actual de 4.000 lei și va ajunge astfel la 4.582 lei lunar.

În prezent, tariful orar este de 24,194 lei/oră, iar după intrarea în vigoare a noii ordonanțe tariful orar va fi de 27,714 lei/oră pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună.

De asemenea, pentru sectorul agricol şi în industria alimentară, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.436 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând în medie 20,782 lei/oră, ceea ce reprezintă o creștere de 14,53%, față de nivelul actual de 3.000 lei.

Construcțiile – sector economic prioritar

Activitatea de construcţii este decisivă pentru realizarea proiectelor de investiţii publice şi private, iar sectorul se confruntă cu dificultăţi legate de asigurarea cu forţă de muncă specializată şi de concurenţa neloială, apreciază reprezentanții Guvernului.

Aceștia susțin că ”în România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată pentru domeniul construcțiilor un număr de 349.732 de salariați. De majorarea salariului de bază minim pentru domeniul construcțiilor la nivelul de 4.582 lei vor beneficia un număr de aproximativ 423.110 salariați.”

Lipsa majorării salariului garantat pentru sectorul construcţiilor ar avea o contribuţie negativă la crearea produsului intern brut, aşa cum s-a înregistrat în ultimii ani, cu repercusiuni directe asupra nivelului de trai.

Viitor ansamblu mixt, pe un teren de 6 mii mp

În mod corespunzător, în România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată pentru sectorul agricol și industrie alimentară un număr de circa 117.000 de salariați.

De majorarea salariului de bază minim pentru sectorul agricol și industrie alimentară la nivelul de 3.436 lei vor beneficia un număr de aproximativ 168.000 salariați.

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista Arena Construcțiilor nr. 7/octombrie 2023

Revista Arena Constructiilor octombrie 2023

Sus