Oferte locuri de munca top

Grecia a primit 4 mld euro in cadrul PNRR

4 miliarde de euro a virat Comisia Europeană ca prefinanțare Greciei, echivalentul a 13% din alocarea de subvenții și împrumuturi din țară în cadrul Planului Național de Recuperare și Reziliență (PNRR).

Grecia este una dintre primele țări care primesc o plată de prefinanțare în cadrul facilității de Recuperare și Reziliență.

Prefinanțarea va contribui la lansarea implementării măsurilor cruciale de investiții și reformă prezentate în planul de redresare și reziliență al Greciei.

Comisia va autoriza alte plăți pe baza implementării investițiilor și reformelor prezentate în PNRR-ul Greciei.

Țara urmează să primească 30,5 miliarde euro în total pe toată durata planului său (17,8 miliarde euro subvenții și 12,7 miliarde euro împrumuturi).

Cele 4 miliard de euro plătite ieri urmează implementării recente cu succes a primelor operațiuni de împrumut în cadrul NextGenerationEU.

Până la sfârșitul anului, Comisia intenționează să strângă până la un total de 80 de miliarde euro în finanțare pe termen lung, sumă care să fie completată cu facturi pe termen scurt ale UE, pentru a finanța primele plăți planificate către statele membre în cadrul NextGenerationEU.

În cadrul NextGenerationEU, RRF va furniza 723,8 miliarde euro pentru a sprijini investițiile și reformele din toate statele membre.

Planul grec face parte din răspunsul fără precedent al UE pentru a ieși mai puternic din criza COVID-19, încurajând tranzițiile verzi și digitale și consolidând rezistența și coeziunea în societăților europene.

Ce proiecte are Grecia

PNRR Grecia finanțează investiții și reforme estiamte să aibă un efect profund transformator asupra economiei și societății Greciei.

Iată câteva dintre aceste proiecte:

* Asigurarea tranziției verzi: 645 milioane euro vor fi direcționați către finanțarea interconectării cu Insulele Ciclade, sporind potențialul pentru surse regenerabile de energie, precum și capacitatea de stocare.

* Sprijinirea tranziției digitale: măsurile în valoare de 375 milioane euro vor spori adoptarea tehnologiilor digitale, în special de către întreprinderile mici și mijlocii, și vor sprijini achizițiile de servicii digitale și case de marcat pentru noile tehnologii.

* Consolidarea rezilienței economice și sociale: 740 de milioane de euro vor fi investiți în consolidarea politicilor active pe piața muncii pentru creșterea ocupării cu normă întreagă, de asemenea pentru șomerii pe termen lung și persoanele defavorizate.

* Alte 627 milioane euro vor fi investite în îmbunătățirea și digitalizarea administrației publice; digitalizarea sistemului de justiție și accelerarea procedurilor judiciare; modernizarea și simplificarea legislației fiscale.

Președintele Ursula von der Leyen a spus: „Sunt încântată că astăzi Grecia va primi prima debursare de fonduri în cadrul NextGenerationEU. Acesta este începutul implementării planului ambițios de recuperare și rezistență al Greciei, Grecia 2.0, și începutul unui viitor mai verde și mai digital pentru țară. Comisia Europeană va sta alături de dvs. pentru a face acest plan un succes. ”

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2021

Sus