Oferte locuri de munca top

Granturi de 815 mil euro pentru producerea de energie electrica

Noi oportunități de finanțare pentru producerea de energie electrică din fonduri nerambursabile urmează să fie lansate, după cum a anunțat Ministerul Energiei.

Bugetul total alocat celor două apeluri de proiecte este de 815 milioane euro, sprijinul financiar fiind acordat sub formă de grant, în limita valorii ajutorului de stat de 20 milioane euro per beneficiar.

Ajutorul de stat vizează capacitățile noi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile și este acordat investițiilor destinate producției de energie electrică din surse regenerabile de energie eoliană, solară sau hidro.

Unul dintre dintre cele două apeluri încurajează, în mod particular, producția de energie verde pentru autoconsum de minim 70% din energia produsă.

Astfel, în data de 18 ianuarie 2024, vor fi lansate în consultare publică cele două ghiduri ale solicitantului.

După primirea, analizarea și, după caz, integrarea propunerilor din piață, ghidurile consolidate vor fi publicate în a doua jumătate a lunii februarie, intenția fiind ca la 1 martie să fie lansate cele două apeluri de proiecte, care vor fi deschise pentru o perioadă de 90 zile.

Perioada de implementare a proiectelor selectate este de 3 ani de la semnarea contractului de finantare, dar nu mai târziu de 31.12.2029.

Întrucât apelurile de proiecte sunt competitive, criteriul de selecție va fi prețul în euro/MW.

Beneficiarii eligibili sunt microîntreprinderile, întreprinderile mici sau mijlocii (inclusiv întreprinderi nou înființate), cât și întreprinderile mari, care au înscrise în actul constitutiv activități privind producerea și comercializarea de energie electrică, corespunzătoare diviziunii 35.

Un parc fotovoltaic va fi infiintat cu aproape 25 mil euro

Pentru apelul  de proiecte pentru sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum, defalcarea bugetului alocat pe tipuri de tehnologie este:

* Pentru energie eoliană: 30 milioane euro, valoarea maximă a ajutorului de stat fiind de 700.000/MW instalat

* Pentru energie hidro: 25 milioane euro, valoarea maximă a ajutorului de stat fiind de 1.805.000 euro/MW instalat

* Pentru energie solară (sub 1 MW inclusiv): 170 milioane euro, valoarea maximă a ajutorului de stat fiind de 1 milioan euro/MW instalat

* Pentru energie solară (peste 1 MW inclusiv): 190 milioane euro, valoarea maximă a ajutorului de stat fiind de 500.000 Euro/MW instalat.

Pentru cel de-al doilea apel, cel dedicat sprijinirii investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile, distribuția alocării financiare este:

* Pentru energie eoliană: 100 milioane euro, valoarea maximă a ajutorului de stat fiind de 700.000 Euro/MW instalat

* Pentru energie hidro: 100 milioane euro, valoarea maximă a ajutorului de stat fiind de 1.805.000 Euro/MW instalat

* Pentru energie solară: 200 milioane euro, valoarea maximă a ajutorului de stat fiind de 500.000 Euro/MW instalat.

„În luna martie, vom lansa și aceste două apeluri, cu un sprijin de peste 800 de milioane de euro: sprijin pentru producție și autoconsum din producția de energie solară, eoliană și hidro. În perioada următoare, așteptăm din partea potențialilor beneficiari orice sugestii de îmbunătățire a ghidurilor de finanțare, pentru a putea lansa în luna martie o nouă competiție de succes pentru România”, transmite Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023

Revista Arena Constructiilor nov-dec 2023

Un comentariu;

Sus