Oferte locuri de munca top

Gigantul imobiliar chinez Evergrande nu si-a platit o datorie scadenta de peste 500 mil euro

O criză majoră a proprietății chineze este temerea provocată de incertitudinea apărută în legătură cu unul dintre cele mai mari planuri de restructurare a datoriilor din lume, potrivit eruonews.

Investitorii se tem că gigantul imobiliar chinez Evergrande nu își va mai face plățile.

Acțiunile dezvoltatorului au scăzut spectaculos pentru a doua zi consecutiv, după ce nu și-a îndeplinit obligația de a rambursa datoria de 4 miliarde de yuani (516 milioane de euro).

Gigantul imobiliar are în derulare un plan de restructurare a datoriilor pentru a rambursa miliarde de dolari creditorilor din întreaga lume.

Principala unitate autohtonă a Evergrande, Hengda Real Estate Group, a declarat că nu a plătit principalul și dobânda pentru o obligațiune de 4 miliarde de yuani scadentă pe 25 septembrie.

Vestea vine după ce compania a declarat în weekend că nu a reușit să emită noi obligațiuni, din cauza unei investigații în desfășurare asupra Hengda, ceea ce a făcut ca prețul acțiunilor Evergrande să scadă cu 22% luni.

Compania a raportat o pierdere combinată de 81 de miliarde de dolari pentru 2021 și 2022 în iulie 2023. Datoriile totale s-au ridicat la 335 de miliarde de dolari anul trecut.

De atunci, Evergrande a trecut de la o criză la alta, în timp ce căuta aprobarea creditorilor pentru propunerile sale de restructurare a datoriilor offshore în valoare de 31,7 miliarde de dolari, care include obligațiuni, garanții și obligații de răscumpărare.

Valuri pe piața imobiliară chineză

Fiind una dintre cele mai mari restructurări de datorii din lume, afacerea Evergrande este monitorizată îndeaproape de piețe, pe măsură ce anxietatea crește cu privire la agravarea crizei imobiliare din China.

A doua cea mai mare economie a lumii dă semne de slăbire, iar sectorul imobiliar este unul dintre pilonii săi, reprezentând aproximativ un sfert din economia chineză.

Evergrande nu este singura companie aflată într-o situație dificilă pe piața imobiliară din China.

Locuinte individuale si colective, in curs de autorizare

Cel mai mare dezvoltator al țării, Country Garden, a pierdut 7,1 miliarde de dolari în primele șase luni ale anului 2023.

Investitorii sunt îngrijorați de faptul că firma s-ar putea confrunta și cu potențiale obligații de nerespectare a datoriei.

O incapacitate de plată a datoriilor unui important dezvoltator imobiliar chinez ar putea însemna oprirea imediată a investițiilor acestora.

Evergrande este prezentă în 200 de orașe și oferă locuri de muncă pentru 100.000 de oameni.

De asemenea, multe instituții financiare sunt expuse dezvoltatorului prin împrumuturi directe și participații indirecte.

O potențială criză ar putea avea un impact serios suplimentar asupra consumului intern deja în urmă, deoarece 70% din activele populației generale sunt investite în imobiliare în țara asiatică.

 

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2023

Sus