Oferte locuri de munca top

Ghiduri de arhitectura pentru mediul rural

Două ghiduri de arhitectură pentru încadrarea în specificul local din mediul rural sunt puse la dispoziția celor interesați de către Direcția Arhitect – Șef din cadrul Consiliului Județean Bihor

Ghidurile au fost întocmite de Ordinul Arhitecților din România și se referă la zonele din Crișana de câmpie, deal și munte.

Cele două documente cuprind un set de reguli ușor de aplicat, cu exemple clare de bune și rele practici, pentru a facilita alegerea modelelor adecvate.

Regulile se referă la amplasarea construcțiilor noi, amenajarea clădirilor existente, elemente de construcție, amenajarea spațiului public și recomandări privind performanța energetică.

Ghidurile de arhitectură se adresează locuitorilor satelor, administrației locale, investitorilor publici și privați, consultanților specializați în accesarea fondurilor europene și proiectanților. Pot fi utlilizate în vederea realizării unor investiții publice sau private și pentru fundamentarea documentațiilor de urbanism.

Aplicarea acestor ghiduri nu este obligatorie, acestea reprezentând un îndrumar. Obiectivul esențial al acestui ghid este păstrarea nealterată a spiritului așezărilor în care sunt propuse proiectele și creșterea calității vieții, dar cu conservarea tradițiilor și a peisajului cultural existent, acestea fiind, de fapt, chiar resurse pentru dezvoltarea durabilă în mediul rural.

În acest sens, există deschidere pentru abordări specifice secolului al XXI-lea care țin cont de resursele locale, de energiile regenerabile, precum și de cunoașterea acumulată local (meșteșugurile și tehnica populară). Acest ghid este rodul unei experiențe acumulate pe teren de către autori, dar și al activității desfășurate de către Grupul Rural al Ordinului Arhitecților din România.

Ghidurile nu își propun să soluționeze toate cazurile de intervenții posibile, de aceea conținutul lor trebuie în permanență îmbunătățit și actualizat de către cei preocupați de o proiectare responsabilă în mediul rural.

Respectarea cu strictețe a recomandărilor ar putea să nu fie utilă în toate cazurile; pentru o arhitectură de bună calitate, se recomandă respectarea spiritului în care a fost conceput acest ghid.

Descarcati aici ghidurile:

Ghid de arhitectura zona Crisana munte

Ghid de arhitectura zona campie si dealurile Crisanei si Satmarului

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2021

Sus