Oferte locuri de munca top

Ghidul prosumatorului va arata tot ce trebuie sa stiti despre racordare

Informații detaliate privind racordarea locurilor de consum şi de producere aparţinând prosumatorilor se găsesc într-un ghid dedicat (atașat la finele știrii).

ANRE a realizat și scheme care descriu etapele procesului de racordare pentru toate situațiile prevăzute în procedură, cu detalierea activităților alocate utilizatorului, operatorului de distribuție și operatorului economic care proiectează și execută instalația de racordare, precum și cu menționarea termenelor aferente fiecărei activități.

Prin măsuri legislative a fost stimulată creşterea accentuată a numărului de prosumatori racordaţi la reţeaua de distribuţie.

Astfel, la 1 ianuarie 2023 erau înregistrați 40.171 prosumatori deținători ai unei capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile de 423 MW putere instalată totală.

O analiză a evoluției numărului de prosumatori relevă o creştere de circa trei ori a acestora la sfârșitul anului 2022, comparativ cu începutul aceluiaşi an.

Viitor parc eolian de aproape 64 MWp

Pentru anul 2023 ANRE a prognozat un număr de peste 100.000 de noi prosumatori, în contextul măsurilor pentru accelerarea conectării la reţea a prosumatorilor, dar şi ca urmare a programelor de susținere guvernamentale.

Instituţiile care derulează programe de sprijin pentru producţia de energie electrică din surse regenerabile, implicit pentru prosumatori, sunt încurajate să aibă în vedere scheme de sprijin şi pentru creşterea capacităţilor de stocare pentru a se asigura o flexibilitate mai mare în funcţionarea reţelelor de distribuţie şi o mai bună echilibrare a Sistemului Electroenergetic Naţional.

„Având în vedere necesitatea creşterii producţiei de energie electrică din surse regenerabile şi evoluţia numărului de capacități de producere a energiei electrice instalate de către prosumatori, vom monitoriza îndeaproape procesul de racordare a prosumatorilor şi vom descuraja orice formă de încălcare a reglementărilor şi a legislației în vigoare. Totodată, am luat măsuri privind eliminarea barierelor de acces la pieţe, inclusiv prin permiterea contractelor bilaterale şi crearea de instrumente de piaţă flexibile”, a declarat președintele ANRE Dumitru Chiriță.

 

Descărcați aici

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie  2022

Sus