Oferte locuri de munca top

Germania: Industria scade, constructiile cresc

După două luni consecutive de creșteri, producția industrială din Germania a înregistrat o nouă scădere.

În martie, producția industrială a scăzut cu 0,4% față de martie anul anterior, față de o creștere de 1,7% în februarie.

Pe an, aceasta a scăzut în continuare cu peste 3% după cum arată un raport ING Think.

În timp ce producția de bunuri de investiții a crescut marginal, producția din toate celelalte sectoare a scăzut.

Constructiile au crescut

Doar sectorul construcțiilor s-a remarcat, crescând cu încă 1% lunar.

Pe trimestru, activitatea în sectorul construcțiilor a crescut cu peste 6%, confirmând faptul că sectorul construcțiilor a fost unul dintre principalii factori care au împins economia germană să revină pe creștere în primul trimestru.

Deși datele încurajatoare și mai pozitive din ultimele săptămâni au fost un balsam pentru economia germană, totuși datele privind producția industrială sunt o bună reamintire a faptului că atingerea nivelului minim nu duce automat la o redresare puternică, subliniază analiștii ING Think.

Mai exact, cererea de bunuri industriale germane încă nu și-a revenit și, după o corecție inițială a stocurilor la începutul anului, reducerea așteptată a stocurilor a stagnat din nou.

De asemenea, utilizarea capacității în industria germană a fost într-o tendință de scădere de când a început războiul din Ucraina, iar producția industrială este încă cu aproximativ 8% sub nivelul de dinainte de pandemie.

Declinul ciclic a luat sfârșit și optimismul a revenit.

Cu toate acestea, drumul către o redresare substanțială, în special în industrie, rămâne lung.

Germania nu scapă de criză

După recesiunea din anul trecut, economia germană stagnează în 2024, arată noua prognoză economică a Institutului Economiei Germane (IW).

În competiția locațiilor, Germania pierde teren – lipsesc investiții de miliarde.

Franța, Italia, Marea Britanie, SUA, Japonia și China se așteaptă să înregistreze o creștere a economiei lor în 2024.

În schimb, în Germania, redresarea se lasă așteptată, conform noii prognoze economice IW.

Comerțul exterior german este în scădere din toamna anului 2022 și a ajuns recent sub nivelul din 2019. Comerțul mondial ar urma să crească din nou în acest an conform prognozelor IW – deși doar cu un procent. Acest lucru ar trebui să ajute economia germană orientată spre export. Totuși, de la redresarea globală, în țară, deocamdată, se simte puțin.

Motivele:

Cererea globală de bunuri de investiții – unul dintre pilonii exporturilor germane – rămâne slab din cauza situației geopolitice. În sectorul construcțiilor de mașini, afacerile scad în consecință. În plus, locația economică germană este costisitoare. Deși prețurile la energie s-au stabilizat, ele sunt încă mai mari decât înaintea crizei energetice. Costurile cu forța de muncă au crescut semnificativ cu 5% în ultimii doi ani, în timp ce productivitatea muncii a scăzut cu 0,1 % pe an.

Inflația a atins recent, din nou, un nivel de aproximativ două procente – dacă va rămâne așa depinde și de evoluția prețurilor la energie și a costurilor cu forța de muncă.

Astfel, schimbarea politicilor monetare se lasă așteptată. În special, construcțiile suferă din acest motiv. Valoarea adăugată brută a construcțiilor va fi și în 2024 cu aproape 10% sub nivelul din 2019.

Perspectivele economice rămân sumbre în consecință. Condițiile-cadru învechite contribuie și ele la aceasta. Birocrația, impozitele ridicate și lipsa impulsurilor de investiții din partea politicii fac Germania mai puțin atractivă în competiția internațională. Investițiile companiilor rămân, prin urmare, slabe – acestea vor scădea cu un procent și jumătate în 2024.

Cel puțin în ceea ce privește consumul privat, lucrurile merg în sus. Datorită inflației mai mici și a unei piețe de muncă în general robuste, veniturile reale ale gospodăriilor private cresc. Cheltuielile lor susțin conjunctura în 2024 cu jumătate de procent.

„Pentru o adevărată redresare, acest lucru nu este suficient”, spune expertul în conjunctură al IW, Michael Grömling. „În afară de consum, investițiile trebuie să înceapă în sfârșit să funcționeze. Aici s-au acumulat între timp lacune uriașe.”

Pentru asta, este nevoie de un stimul politic de ofertă care să îmbunătățească condițiile locației. „Dacă nu se schimbă nimic, vom continua să ne risipim potențialul”, concluzionează Grömling.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2024

 

Sus