Oferte locuri de munca top

Germania: Construirea de locuinte incetineste semnificativ

Deficitul de locuințe din Germania urma să fie atenutat prin construirea a 400.000 de case în fiecare an, după cum a promis Olaf Scholz pentru a veni la putere, arată Financial Times.

Dar la aproape jumătatea mandatului său, eșecul cancelarului de a atinge acest obiectiv afectează foarte mult milioane de germani care se luptă cu inflația ridicată, șomajul și chiriile în creștere.

Anul trecut fost construite în Germania doar 295.300 de locuințe, cu mult sub ținta cancelarului. Directorii din industrie se așteaptă ca cifrele pentru anul acesta și următorul să fie și mai mici – vești proaste într-o țară care se confruntă cu o penurie de 700.000 de locuințe, potrivit Federației Germane a Proprietății.

Managerii spun că perspectivele pentru 2024 – 2025 sunt catastrofale și că asistă la o scădere masivă a cererii pentru noi dezvoltări imobiliare.

Antreprenorii de construcții au raportat o scădere bruscă a comenzilor – un semn alarmant într-un sector cu termene lungi de livrare. FIEC, federația europeană a industriei construcțiilor, a declarat că au scăzut cu 9,7% în termeni reali în 2022, comparativ cu anul precedent.

Declinul ar putea exacerba o piață imobiliară deja supraîncălzită, unde cererea depășește cu mult oferta.

Mulți contractori dau vina pe guvern pentru încetinire, spunând că impune dezvoltatorilor reguli de mediu din ce în ce mai împovărătoare, inclusiv interzicerea noilor centrale pe petrol și gaz, care urmează să fie adoptate în acest an. De asemenea, ei critică decizia de anul trecut de a opri sprijinul pentru noile clădiri eficiente din punct de vedere energetic.

Guvernul insistă că ia măsuri pentru a ajuta industria. A lansat un program de subvenții de 2 miliarde de euro pentru construcții „prietenoase cu clima”, inclusiv 350 de milioane de euro pe an în împrumuturi ieftine pentru familiile cu venituri mici care doresc să-și cumpere propria casă. De asemenea, oferă 14,5 miliarde de euro în sprijin financiar pentru construirea de locuințe sociale până în 2026.

Noi spatii comerciale, de tip supermarket, in provincie

Dar experții spun că subvențiile – în special împrumuturile ieftine – vor avea un efect redus. Poți primi un împrumut ieftin doar dacă locuința ta îndeplinește cele mai înalte standarde de eficiență energetică, iar astfel de case sunt cu 20% mai scumpe de construit.

Investițiile în construcții rezidențiale au scăzut cu 8,5%, până la 9 miliarde de euro anul trecut, comparativ cu 2021, în timp ce numărul autorizațiilor de construire locuințe noi a scăzut cu 27,3% în primele patru luni ale anului 2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Se preconizează că lucrările de finalizare a locuințelor vor scădea de la 295.300 în 2022 la 242.000 în 2023 și 214.000 în 2024, potrivit GdW, un organism comercial care reprezintă asociațiile de locuințe. Aceasta se compară cu o medie anuală de 405.000 între 1950 și 2022.

Germania nu este singura țară europeană care se confruntă cu o astfel de tendință. Investițiile în clădiri rezidențiale sunt de așteptat să scadă cu 5% în Spania și 5,7% în Italia în acest an, potrivit FIEC. Și Franța a înregistrat o scădere cu 15% a numărului de locuințe începute și o scădere cu 30% a autorizațiilor pentru locuințe noi în primele patru luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă din 2022.

 

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2023

Revista Arena Constructiilor mai 2023

Sus