Oferte locuri de munca top

Geodezii vor dobandi drept de semnatura de la Colegiul Geodezilor

A fost propusă o nouă variantă a legii pentru organizarea profesiei de geodez, printre noutăți numărându-se înfiinţarea Colegiului Geodezilor din România și prevederi privind exercitarea profesiei.

Propunerea legislativă se află în prezent înregistrată la Senat pentru dezbatere (fișier atașat la finalul știrii).

Înfiinţarea Colegiului Geodezilor din România

În termen de un an de la data intrării în vigoare a legii nou-propusă, orice geodez cu diplomă sau asimilată poate obţine înscrierea în Colegiu şi în Registrul naţional al

geodezilor.

Colegiul ar urma să fie înființat ca organizaţie profesională, nonprofit, cu personalitate juridică de drept privat, cu patrimoniu şi buget proprii, autonomă şi independentă. Acesta va avea rolul de a reprezenta şi ocroti, la nivel naţional şi internaţional, interesele profesiei de geodez.

Colegiul va avea sediul central în municipiul Bucureşti şi va fi organizat cu filiale în teritoriu. Activitatea lui va fi finanţată din taxe de înscriere, cotizaţii anuale ale membrilor, fonduri rezultate din manifestări ştiinţifice, economice şi drepturi editoriale specifice pe care le desfăşoară, precum şi din donaţii legale, sponsorizări sau alte surse.

Colegiului Geodezilor din România va avea printre atribuţii și acordarea dreptului de semnătură şi gestionarea Registrului naţional al geodezilor.

Proiect rutier de 30 mil euro dorit de constructori germani si romani

Exercitarea profesiei

Geodezul va dobândi drept de semnătură, acordat de Colegiu, dacă îndeplineşte condiţiile de onorabilitate şi de stagiu profesional.

Dobândirea dreptului de semnătură atrage obligatoriu înscrierea acestuia în Registrul naţional al geodezilor.

Condiţia de onorabilitate se consideră a fi îndeplinită dacă geodezului solicitant al dreptului de semnătură:

* nu i-a fost interzisă, definitiv sau temporar, exercitarea profesiei prin hotărâre judecătorească definitivă, ca pedeapsă complementară pentru săvârşirea unei infracţiuni în legătură cu exercitarea profesiei;* nu a săvârşit abateri disciplinare care au fost sancţionate de Colegiu cu retragerea definitivă a dreptului de semnătură, potrivit prezentei legi;

* nu i-a fost retras certificatul de autorizare eliberat de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară;

* nu se află într-o stare de incompatibilitate privind exercitarea profesiei, legal stabilită.

Stagiul profesional dobândit în domeniile şi categoriile prevăzute în regulamentul de obţinere a dreptului de semnătură va putea fi efectuat în baza unui contract de muncă sau colaborare, sub îndrumarea unui geodez cu drept de semnătură îndrumător, indiferent dacă stagiarul îşi desfăşoară activitatea în sectorul public sau privat.

 

Descărcați aici

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2023

Revista Arena Constructiilor mai 2023

Un comentariu;

  1. GP said:

    Ca de obicei o mana de oameni,un conclav ce exclude din start consultarea celor interesati, pe model primul bagat primul servit, doresc sa subjuge fara mila domeniul nostru pe fondul pasivitatii majoritatii.Cu relatii politice si probabil cu state vechi si in vechile regimuri de unde au invatat politica de tip revolutionar model 1947, doresc o lovitura naucitoare norocoasa pentru care de ani de zile lupta cu o inversunare demna de alta cauza.Geodezia de tip nou, studiata in Academia Catavencu sau Stefan Ghiorghiu cu miros de tamaie si scoala de vara de partid unic le este calauza in dorinta de a se pune in fruntea mesei cu pretul calcarii in picioare a semenilor lor neinfipti atat de adanc cu coltii sau ghearele in ,,prada”.Fac uz de cuvinte mari gen ,,onorabilitate” ,,cod etic” in contradictie cu actiunile lor discretionare ce sunt total lipsite de etica bunului simt care ar cere o minima consultare a celor ce muncesc in domeniu.Noii onorabili stapani asteapta iesirea firmanului pentru instaurarea ,,noii ordini” in timp ce viitorii serbi asista tematori cu fata in tarana.

Sus