Oferte locuri de munca top

Gazoductul Iaşi – Ungheni va fi prelungit până la Onești și Chişinău

_mg_7155Gazoductul Iaşi – Ungheni va fi prelungit până la Chişinău pe teritoriul Republicii Moldova şi până la Oneşti în România, conform unui Memorandum de Înțelegere între cele două ţări, încheiat în această săptămână.

În domeniul energiei electrice, documentul prevede realizarea primei interconexiuni de sud Isaccea (România) – Vulcăneşti – Chişinău. Ulterior, urmează să se facă un studiu de fezabilitate pentru a începe a doua interconexiune.

Pasul următor, după semnarea memoradumului, este stabilirea unui mecanism de cooperare între autorităţile din cele două ţări în vederea coordonării realizării proiectelor de interconexiunie şi a efectuării demersurilor pentru cofinanţare din partea Uniunii Europene.

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat: „Pentru anul 2015 sunt importante proiectele concrete și realizabile pe termen scurt și mediu cu privire la interconectarea energetică. Și anume, să aveți mereu două surse de gaze și de energie electrică, pentru ca să aveți posibilitatea să o accesați pe cea care este mai bună și mai sigură. România are resursele necesare și este capabilă să asigure acest lucru. Companiile noastre de energie au avut, în anul 2014, profituri importante și putem să investim în Republica Moldova.”

Proiectele de interconectare energetică între Republica Moldova şi România (UE) vor fi implementate în perioada 2015-2018. Suma necesară pentru realizarea acestora este de circa 750 de milioane de euro, dintre care 421 de milioane de euro pe teritoriul Republicii Moldova.

Sus