Oferte locuri de munca top

Fraude în proiecte europene pentru producerea de betoane, mortare, mixturi asfaltice

asphalt-506892_640Suspectat de fraude în două proiecte cofinanțate cu fonduri europene, respectiv: „Creșterea Eficienței Energetice a Centrului pentru producerea mixturilor asfaltice” și „Centru pentru producerea betoanelor și mortarelor”, administratorul societăţii Matero Ama, Mihai Matei, a fost reţinut pentru 24 de ore pentru prezentarea de documente ori declaraţii false, constituirea unui grup infracţional organizat, spălare de bani.

Totodată s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura de control judiciar faţă de soţia acestuia, manager de proiect la data faptelor.

Alţi şase suspecţi vor fi urmăriţi penal:  Cătălin Vlădilă, Anghel Avram, administratori ai S.C. Maktub S.R.L. respectiv SC Leasimat S.R.L., Ovidiu Secu, administratorul altei firme comerciale, şi persoanele juridice, Maktub, Matero Ama şi Leasimat.

Mihai Matei a desemnat ca manager de proiect pe Aurelia-Liliana Matei soția sa. La rândul său acesta a îndeplinit în cadrul proiectelor calitatea de responsabil cu operațiunile financiare.

În același context, Mihai Matei, în colaborare cu soţia și suspecții Cătălin Vlădilă, administrator al S.C. Maktub S.R.L. Tecuci și  Avram Anghel, administrator al S.C. Leasimat S.R.L., au constituit un grup infracțional organizat.

Scopul acestuia a fost manipularea procedurii de achiziție, în sensul depunerii de diligențe în scopul pregătirii ofertelor și, implicit, a stabilirii prețului de ofertare astfel încât societățile controlate de aceștia să obțină punctajul necesar câștigării selecției de oferte iar valoarea utilajelor să fie în mod artificial crescută.

În perioada 2010 – 2012, cu intenție, Matei a determinat-o pe Aurelia-Liliana Matei să accepte depunerea și folosirea unor documente inexacte și false întocmite de ofertanți în scopul creării unei aparente stări de legalitate a procedurii evaluării, selecției de oferte și adjudecării, de către ofertanți (societăți controlate de inculpat).

Astfel, au fost obţinute pe nedrept, prin Ministerul Economiei, fonduri europene în sumă de 9,68 milioane lei (valoare eligibilă nerambursabilă).

În același scop, Cătălin Vlădilă și Anghel Avram, au depus pentru a fi folosite la autoritatea contractantă – Ministerul Economiei – declarații pe proprie răspundere, neconforme cu realitatea, din care rezultă că nu sunt angajați în practici prohibite, că nu sunt membri ai nici unui grup sau rețele de operatori economici și că nu se află în situația conflictului de interese.

În cadrul celui de-al doilea proiect, a fost implicat şi Ovidiu Secu care, în calitate de reprezentant al unei firme din Bulgaria, a întocmit și semnat în numele administratorului, fără știința acestuia, documentele necesare participării în calitate de ofertant în cadrul procedurii pentru implementarea proiectului respectiv.

În perioada 2011-2013, pentru însușirea sumelor ilicite astfel obținute, după achitarea contravalorii utilajelor ofertanților câștigători (S.C. Maktub S.R.L. Tecuci, respectiv S.C. Leasimat S.R.L.) care la rândul lor au procedat la achitarea lor producătorilor. Diferența rămasă, în sumă de 4,2 milioane lei, a fost disimulată de inculpatul Matei Mihai și ceilalți membri ai grupului prin încheierea unor contracte comerciale.

În final, Mihai Matei, alături de soția sa, au procedat în mod repetat la ridicarea sumelor de bani în numerar cu justificări aparent legale.

În cursul zilei de astăzi, Mihai Matei urmează să fie prezentat la Tribunalul Prahova cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

 

 

Sus